قارچ شیتاکه طعمی متمایز دارد که به عنوان گوشتی توصیف می شود. این قارچها کلاهکهای بزرگی به عرض ۲ تا ۵ اینچ دارند و رنگ آنها از قهوهای روشن تا قهوهای شکلاتی متفاوت است. به همین دلیل دارای ترکیب رنگی جذابی هستند.
قارچ شیتاکه دارای سابقه طولانی استفاده در سراسر آسیای شرقی است و مردم شیتاکه وحشی را برای غذا و طب سنتی جمع آوری می کنند. مردم چین برای اولین بار حدود ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ سال پیش کشت قارچ شیتاکه را آغاز کردند.
امروزه قارچ شیتاکه به دلیل طعم و مزه و قابلیت رشد بر روی کنده های طبیعی، در سراسر جهان محبوب هستند. چین حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد از کل شیتاکه را در سراسر جهان تولید می کند.
مزایای قارچ شیتاکه برای سلامتی
قارچ شیتاکه دارای یکی از بالاترین مقادیر مس طبیعی می باشد، ماده معدنی که از رگ های خونی سالم، استخوان ها و سیستم ایمنی حمایت می کند. در واقع، ۱/۲ فنجان قارچ شیتاکه ۷۲ درصد از مصرف توصیه شده روزانه این ماده معدنی را به شما می دهد. قارچ ها همچنین منبع غنی سلنیوم هستند و ۳۳ درصد از نیاز روزانه شما را تامین می کنند. ترکیب فعال اصلی آن لنتینان است، قندی که اعتقاد بر این است که خواص ضد سرطانی دارد.
قارچ شیتاکه برای زگیل تناسلی
بر اساس مطلب منتشر شده در سایت پرتو کلینیک :
مصرف روزانه ۳ گرم مکمل عصاره قارچ شیتاکه یا AHCC که مخفف Active Hexose Correlated Compound می باشد، باعث تقویت ایمنی و کمک به پاکسازی عفونت HPV در برخی افراد می شود. خود عصاره قارچ شیتاکه و همچنین ترکیب آن با قارچ دارویی دیگر به نام Ganoderma، منجر به بهبود پاکسازی ویروس HPV در بیماران HPV دهانه رحم یا دهان مثبت می شود. قارچ های دارویی نیز می توانند اثربخشی واکسیناسیون را افزایش دهند.
قارچ شیتاکه برای بهبود سلامت قلب
به نقل از سایت : www.webmd.com
Shiitake mushrooms contain eritadenine, a compound known to reduce cholesterol levels in the blood. They also contain beta-glucans that reduce inflammation and help prevent the intestines from absorbing cholesterol
قارچ شیتاکه حاوی eritadenine است، ترکیبی که سطح کلسترول خون را کاهش می دهد. همچنین حاوی بتا گلوکان می باشد که التهاب را کاهش داده و به جلوگیری از جذب کلسترول توسط روده ها کمک می کند.
حمایت از سلامت ایمنی
قارچ شیتاکه سرشار از پلی ساکارید هایی مانند لنتینان و سایر beta-glucans هاست. این ترکیبات از آسیب سلولی محافظت می کنند، به سیستم ایمنی کمک می کنند و تولید گلبول های سفید خون را برای مبارزه با میکروب ها افزایش می دهند. پلی ساکاریدها همچنین دارای خواص ضد التهابی هستند.
سرشار از ویتامین ها
قارچ شیتاکه منبع خوبی از ویتامین هایی مثل ویتامین D و ویتامین B6 و مواد معدنی کلیدی است:
- مس
- سلنیوم
- تیامین
- منیزیم
- آهن
- فسفر
- پتاسیم
- ریبوفلاوین
- نیاسین
- فولات
- منگنز
نصف فنجان قارچ شیتاکه خام حاوی:
- کالری: ۳۴
- پروتئین: ۲٫۵ گرم
- چربی: ۰٫۵ گرم
- کربوهیدرات: ۷ گرم
- فیبر: ۳ گرم
- شکر: ۲ گرم
- کلسترول: ۰ میلی گرم
- سدیم: ۹ میلی گرم
عوارض احتمالی قارچ شیتاکه
در موارد نادر، برخی افراد به دلیل ترکیب لنتینانی که در شیتاکه وجود دارد، به قارچ شیتاکه خام حساس هستند. این ترکیب می تواند باعث واکنش آلرژیک یا درماتیت پوستی شود.
درماتیت پوستی شیتاکه با احساس خارش و ناراحتی همراه است و در عرض یک تا دو هفته از بین می رود. پختن قارچ شیتاکه از این واکنش جلوگیری می کند، اما ممکن است مزایای سلامتی لنتینان را کاهش دهد.
نحوه استفاده از قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه سومین قارچ محبوب در جهان است. در بازارهای کشاورزان یا خواربارفروشیهای تخصصی موجود است. همچنین می توانید قارچ شیتاکه را به صورت خشک خریداری کنید.
قارچ شیتاکه برای غذاهای گوشت قرمز یا سفید، سوپ، سس، پوره سبزیجات و غیره مناسب است. آنها همچنین با ماهی هایی مانند سالمون و گوش ماهی به خوبی جفت می شوند.
در ژاپن، قارچ شیتاکه در بسیاری از غذاها یافت می شود. به ویژه، آنها یکی از مواد تشکیل دهنده سوپ ژاپنی داشی هستند، آبگوشتی که اساس بسیاری از دستورالعمل های ژاپنی است.
دستورهای زیر با قارچ شیتاکه برای یک وعده غذایی سالم را می توانید امتحان کنید:
- کلم بروکلی و قارچ شیتاکه را تفت دهید و به نودل اضافه کنید.
- با استفاده از برنج، پنیر پارمزان و شیتاکه کاراملی، ریزوتو درست کنید.
- از یک فتوچین خامه ای با شیتاکه و ریحان لذت ببرید.
- فیله گوشت گاو با سس شیتاکه
- سوپ قارچ شیتاکه خامه ای درست کنید.
- قارچ های ورقه شده و پیاز خرد شده را در تابه ای که از قبل با روغن گرم شده است، اضافه کنید. تفت دهید تا قهوه ای طلایی شود. مزه دار کنید. قارچ شیتاکه سرخ شده با طعم خوشمزه با کره، سیر و جعفری تازه مزه دار می شود، سپس در تابه سرخ می شود تا کاراملی شود.
قارچ شیتاکه دارای خواص آنتی اکسیدانی بالایی است که آن را به یک ماده غذایی کاربردی با تأثیر مثبت بر سلامت انسان تبدیل می کند. اعتقاد بر این است که ترکیبات آنتی اکسیدانی از سلول ها در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند که می تواند باعث کاهش ابتلا به سرطان، بیماری های قلب و سایر بیماری ها شود.