طرز تهیه نان فطیر
در این مطلب از مجله آشپزی تاپ کوکینگ طرز تهیه نان فطیر را خواهیم گفت تا بدانید تهیه آن چه فوت و فن هایی دارد. در ادامه با ما همراه باشید.
نان فطیر از خوشمزهترین نانهای اصیل ایرانی است که روشهای مختلفی برای تهیه آن وجود دارد. نان فطیر بهعنوان نان محلی برخی از استانها مانند اراک و اردبیل شناخته میشود. این نان طعم بسیار لذیذ و خوشمزهای دارد و برای پختن آن نیاز به تجهیزات خاصی نیست. در ادامه چند روش طرز تهیه نان فطیر معرفی شده است و به راحتی میتوانید در منزل آن را تهیه کنید.
طرز تهیه نان فطیر ساده
نان فطیر از خوشمزهترین شیرینیها است که برای صبحانه میتوانید آن را میل کنید. قبل از آموزش طرز تهیه نان فطیر ساده مواد زیر را تهیه کنید:
مواد لازم
- شیر ۱ لیتر
- شکر ۵۰۰ گرم
- آرد ۷ پیمانه
- تخممرغ ۳ عدد
- مایه خمیر فوری ۱ قاشق غذاخوری
- کنجد ۱ قاشق غذاخوری
- نمک ۱ قاشق چایخوری
- زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
- روغن مایع نصف پیمانه
طرز تهیه
- درون یک قابلمه بزرگ شیر، شکر، تخممرغ و روغن مایع بریزید و با همزن دستی هم بزنید. قابلمه را بر روی حرارت قرار دهید و توجه داشته باشید که مواد نباید بجوشند. زمانی که مواد ولرم شدند زردچوبه، نمک و خمیر مایه را به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا خمیر نان به عمل آید.
- در ظرف دیگری آرد ریخته و سه بار الک کنید. محتویات قابلمه را به آرد الک شده اضافه کنید و به مدت ۱۵ دقیقه آن را ورز دهید. پس از آن که بافت خمیر یکدست شد آن را با یک پارچه ضخیم بپوشانید و به مدت دو ساعت در یک جای نسبتاً گرم قرار دهید.
- به اندازه ۴۵ گرم از خمیرها را چانه بگیرید و با وردنه به قطر یک سانتیمتر آنها را باز کنید. زرده تخممرغ را بر روی نانها بمالید و سپس کنجد را بر روی آنها بپاشید. نانها را بر روی سینی فر که از قبل چرب شده بچینید. سینی را درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد و زمان ۲۰ دقیقه قرار دهید تا پخته شوند.
روش پخت نان فطیر اراک
نان فطیر اراک بسیار معروف است و از سوغاتیهای اصلی این شهر محسوب میشود. برای تهیه این نان به مواد زیر نیاز است:
مواد لازم
- تخممرغ ۱ عدد
- آرد دو و نیم پیمانه
- شیر نصف پیمانه
- شکر نصف پیمانه
- روغن مایع یک چهارم پیمانه
- خمیر مایه ۱ قاشق چایخوری
- زردچوبه نصف قاشق چایخوری
- زعفران دمکرده ۲ قاشق غذاخوری
- پودر زنجبیل ۱ قاشق چایخوری
- پودر هل ۱ چهارم قاشق چایخوری
- نمک یک چهارم قاشق چایخوری
- شیره انگور ۱ قاشق غذاخوری
- زرده تخممرغ ۱ عدد
- کنجد به مقدار کافی
طرز تهیه
- شیر، شکر و خمیر مایع را در یک قابلمه بزرگ بریزید و هم بزنید. پس از ۱۰ دقیقه که خمیر مایه به عمل آمد، روغن و تخممرغ را به مواد درون قابلمه اضافه کنید و مجدد هم بزنید.
- پودر زنجبیل، زردچوبه، پودر هل، نمک و آرد را با یکدیگر مخلوط نموده و سه بار الک کنید. سپس به آرامی آرد را درون قابلمه بریزید و در همین حین خمیر را به خوبی هم بزنید تا سفت نشود.
- زمانی که خمیر آماده شد به مدت ۲۰ دقیقه آن را ورز دهید تا به بافت یکدست برسد. سپس با یک پارچه ضخیم خمیر را بپوشانید و یک ساعت به آن در دمای محیط استراحت دهید.
- پس از گذشت یک ساعت چانههای ۴۵ گرمی از خمیر تهیه کنید و مجدد ۱۰ دقیقه به آنها استراحت دهید. پس از آن با استفاده از یک وردنه چانهها را صاف کنید تا قطر آنها به یک سانتیمتر برسند.
- بر روی نانها زرده تخممرغ و شیره انگور بمالید و سپس روی آنها را کنجد بپاشید.
- فر را بر روی دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد و زمان ۱۵ دقیقه تنظیم کنید تا گرم شود. سینی فر را چرب کنید و چانههای خمیر را برروی آن بچینید. پس از ۳۰ دقیقه نانهای شما کاملاً پخته میشوند و میتوانید نوش جان کنید.
روش پخت نان فطیر مغزدار اردبیل
نان فطیر اردبیل از خوشمزهترین نانهای محلی است و برای تهیه آن باید مواد زیر را آماده کنید:
مواد لازم
- آرد ۴ پیمانه
- تخممرغ ۲ عدد
- آب ولرم نصف استکان
- روغن مایع ۹ قاشق غذاخوری
- ماست شیرین ۲ قاشق غذاخوری
- خمیر مایع ۱ قاشق غذاخوری
- زعفران دمکرده ۲ قاشق غذاخوری
- زردچوبه یک سوم قاشق چایخوری
- نمک نصف قاشق چایخوری
- شکر نصف پیمانه
- شیر ۱ قاشق غذاخوری
- زرده تخممرغ ۱ عدد
- کنجد به مقدار لازم
- پودر زنجبیل به مقدار لازم
- پودر هل به مقدار لازم
- گلاب به مقدار لازم
طرز تهیه
- درون یک قابلمه بزرگ تخممرغ، ماست، آب ولرم، خمیر مایه، ۵ قاشق غذاخوری روغن مایع، زردچوبه، شکر، نمک و زعفران را با یکدیگر مخلوط کنید.
- ۳ پیمانه آرد را سه بار الک کنید و به تدریج به محتویات درون قابلمه اضافه کنید. خمیر را به آرامی ورز دهید و پس از آن که بافت خمیر یکدست شد روی آن را بپوشانید و یک ساعت استراحت دهید.
- در این مرحله مواد میانی نان را تهیه کنید. به این ترتیب باید یک پیمانه آرد درون تابه ریخته و با شعله ملایم تفت دهید. ۴ قاشق روغن مایع به آرد اضافه کنید و آن را هم بزنید. پس از آن شکر را به آرد اضافه کنید و هم بزنید تا کاملاً حل شود. در نهایت پودر زنجبیل، پودر هل، زعفران دمکرده و گلاب را به آن اضافه کنید و تابه را از روی حرارت بردارید.
- در این بخش از خمیر نان چانههای ۴۵ گرمی بگیرید و مواد میانی را با استفاده از قاشق در وسط خمیر پهن کنید.
- زرده تخممرغ شیر و زعفران دمکرده را بر روی نان بمالید و بر روی آن کنجد بپاشید.
- فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم کنید و در همین حین چانههای خمیر را بر روی سینی فر چرب شده بچینید. پس از ۳۰ دقیقه نانها کاملاً پخته میشوند و آنها را از درون فر خارج کنید.
با توجه به این مقاله طرز تهیه نان فطیر بسیار ساده است و تمام مواد اولیه آن در هر خانهای پیدا میشوند. نان فطیر از نانهای سنتی خوشمزه و مقوی است که بسیار سالم بوده و میتوانید در صبحانه و میانوعدههای خود آن را نوش جان کنید.