طرز تهیه شیره انگور
در این مطلب از مجله اشپزی تاپ کوکینگ شما را با طرز تهیه شیره انگور خوشمزه آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
شیره انگور یکی از فراورده های سنتی و قدیمی انگور است و یکی از روش های نگهداری اب انگور در قدیم درست کردن شیره انگور بوده است شیره انگور یک شیرین کننده طبیعی و مفید و مغذی است که در پخت انواع کیک،حلوا،شربت،و…استفاده می شود مصرف شیره انگور باعث تقویت حافظه،پیشگیری از الزایمر،ارام بخش اعصاب،کمک به افزایش وزن،پیشگیری از سرطان،درمان کم خونی و … می شود و حاوی ویتامین و مواد معدنی ازجمله کلیسیم،پتاسیم،اهن،ویتامین A B C است و برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است شیره انگور مناطق مختلف ایران با هم تفاوت دارد مثلا دوشاب خراسان غلیظ است و رنگ تیره دارد شیره انگور ملایر سفت است و رنگ ان قهوه ای روشن است در حالی که همدان و اردبیل شیره های رقیق تر با رنگ قهوه ای تیره دارند در ادامه با طرز تهیه شیره انگور به ۴ روش متنوع با ما همراه باشید
انتخاب انگور مناسب
استفاده از انگور مناسب در کیفیت شیره انگور تاثیر دارد بهترین انگورها عبارتند از
انگور گاش
انگور عسکری
انگور گزنه
انگور دیوانگور
دلیل استفاده از خاک سفید برای شیره انگور
خاک سفید سرشار از املاح معدنی مثل کلسیم،مس،اهن،سدیم،منیزیم است و چون خاک سفید قلیایی است برای خنثی کردن اسیدیته اب انگور استفاده میشود و وجود اهک در خاک سفید تمام ناخالصی های اب انگور را می گیرد و جلوگیری از ترش شدن شیره انگور می کندشما میتوانید خاک سفید را از عطاری ها تهیه کنید
مواد لازم
- انگور ۵ کیلوگرم (۱ کیلوگرم شیره انگور)
- خاک سفید ۶۲۵ گرم (۱.۸ مقدار انگور)
طرز تهیه
مرحله اول : در ابتدا انگورها را ۳ بار بشویید تا گل و لایی نداشته باشند و کاملا تمیز باشند سپس دانه های انگور را از خوشه کنید
مرحله دوم : باید دانه های انگور را با استفاده از ابمیوه گیری اب کنید شما میتوانید بجای ابمیوه گیری از گوشت کوب برقی و … استفاده کنید در قدیم برای ابگیری انگور از چکمه تمیز استفاده می کردند
مرحله سوم: اب انگور را از صافی با یک پارچه نخی رد کنید تا پوسته و هسته ان وارد اب نشود سپس اب انگور را در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید وقتی کناره های ظرف حباب زد قبل از اینکه به جوش بیاید کم کم خاک سفید را اضافه کنید و هم بزنید با کفگیر کف هایی که روی اب انگور ایجاد می شود را مرتب بردارید
مرحله چهارم: پس از جمع کردن کف های روی اب انگور حرارت را خاموش کنید و ظرف را حدود ۱۲ ساعت کنار بگذارید تا خاک سفید ته نشین شود و اب انگور زلال و صاف باشد پس از گذشت این زمان اگر روی اب انگور کف بود ان را بگیرید
مرحله پنجم: بعد از گذشت ۱۲ ساعت با استفاده از ملاقه اب انگور را به ظرف دیگری منتقل کنید تا خاکی وارد ان نشود و زمانیکه به اب انگور با خاک رسیدید ان را درون کیسه پارچه ای بریزید و یک جسم سنگین قرار دهید تا اب انگور از خاک جدا شود
مرحله ششم: اب انگور را درون قابلمه بریزید و اجازه دهید با حرارت متوسط غلیظ شود مداوم هم بزنید و کف های ایجاده شده روی قابلمه را بگیرید تا شیره انگور خوش رنگی داشته باشید پش از گذشت ۲ الی ۴ ساعت شیره انگور شما اماده است شیره انگور را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید سرد شود و در ظرف در بسته ترجیحا شیشه ای بریزید و به دور از نور مستقیم خورشید و در جای خشک و خنک نگهداری کنید
روش سنتی که در قدیم با ان شیره انگور درست می کردند به این صورت است که ابتدا انگور ها را بشویید و انها را له کنید سپس از صافی رد کنید تا ناخالصی ان گرفته شود اب انگور را در ظرفی بریزید و خاک سفید اضافه کنید و یک شب ان را نگه دارید و پس از ان دوباره از صافی عبور دهید و سپس مایع را روی شعله گاز قرار دهید و به مدت ۲ ساعت بجوشانید تا غلیظ شود و بعد از خنک شدن در ظرف مناسب بریزید
مواد لازم طرز تهیه شیره انگور بدون خاک سفید
- انگور ۱ کیلو
- شکر نصف لیوان
- شربت ذرت ۱ لیوان فرانسوی دسته دار
طرز تهیه
در ابتدا انگورها را بشویید و دانه دانه کنید سپس به کمک ابمیوه گیری یا هر ابزار در دسترس اب انرا بگیرید
در قدم بعدی اب انگور را از صافی توسط پارچه نخی رد کنید تا تفاله های ان خارج شود و اب انگور خالصی باقی بماند سپس اب انگور را در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید زمانیکه حباب ریز زد شربت ذرت و شکر را اضافه کنید و اجازه دهید شیره انگور غلیظ شود و بعد از روی حرارت بردارید و بگذارید خنک شود سپس در ظرف مناسب بریزید و نوش جان کنید
طرز تهیه شیره انگور با کشمش(مویز)
در ابتدا مویزها را درون ظرفی بریزید و روی ان اب جوش بریزید و ۵ ساعت اجازه دهید خیس بخورد سپس مویزها را همراه با اب به کمک مخلوط کن یا هر وسیله دیگری له کنید این مواد را از یک پارچه نخی رد کنید تا تفاله های ان جدا شود سپس اب انگور را درون قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا غلیظ شود حدودا ۳ ساعت زمان می برد و بعد از گذشت این زمان شیره انگور خوشمزه و خانگی شما اماده است
شربت شیره انگور
شربت شیره انگور، یکی از نوشیدنیهای مفید و پرخاصیت است که جای خالی آن در رژیم غذایی روزانه حس میشود. پیشنهاد میدهیم برای تضمین سلامت فرزندان دلبندتان، عادات غذایی آنها را اصلاح کرده و با جایگزینی مواد غذایی مفید، سبک زندگی آنها را از مصرف مواد غذایی مضر مانند نوشابه گازدار یا آبمیوههای صنعتی جدا کنید
برای تهیه شربت شیره انگور مقدار کمی از شیره انگور را درون لیوان بریزید و کم کم به ان اب اضافه کنید تا شیره کاملا در ان حل شود سپس به دلخواه کمی ابلیمو یا سرکه بریزید یا کمی زعفران به ان اضافه کنید و به مدت ۱۵دقیقه داخل یخچال قرار دهید سپس نوش جان کنید
نکات تکمیلی
۱- حتما در مرحله غلیظ شدن شیره ان را مداوم هم بزنید تا ته نگیرد.
۲- کف های روی اب انگور را حتما بگیرید.
۳- اگر شعله گاز زیاد باشد باعث تیرگی رنگ شیره می شود.
۴- اگر شیره به اندازه کافی نجوشد و غلیظ نشود کپک می زند.
۵- اگر شیره انگور سفت می خواهید از ظروف مسی برای پخت استفاده کنید.
۶- شیره انگور نباید در یخچال نگهداری شود چون هر چه شیره غلیظ تر باشد و هوا سردتر شکرک می زند.
۷- برای رفع شکرک شیره انگور ان را روی بخار کتری قرار دهید و مقدار کمی اب جوش اضافه کنید.
۸- اگر انگورها را به خوبی نشویید و یا تفاله های ان را خارج نکنید میتواند باعث تلخی شیره انگور شما شود.
نحوه تشخیص شیره انگور خالص از ناخالص
طعم شیره انگور: آسان ترین روش های تشخیص شیره انگور با کیفیت، طعم و مزه ی شیره است و شیره طبیعی بسیار شیرین بوده و به صورت ذاتی طعم انگور را دارند و هر گونه مواد افزودنی که به شیره انگور اضافه شود طعم خود را به غالب خواهد کرد.
رنگ شیره انگور: این شیوه اگر چه چندان کاربردی نیست؛ اما می توان به آن توجه نمود و رنگ شیره انگور مرغوب، قهوه ای و یا متمایل به خرمایی می باشد.
بوی شیره انگور: این روش چندان دشوار نیست و شما نیز می توانید آن را به کار بگیرید کافی است درب ظرف شیره انگور را باز کرده تا بوی غلیظ و مطبوع شیره انگور به بینی شما برسد.
غلظت شیره انگور: این مورد نیز چندان قابل اطمینان نمی باشد چرا که شیره انگور طبیعی و اصل از غلظت بالایی برخوردار است؛ اما هر شیره ی غلیظی حتما طبیعی و خالص نیست.
قیمت شیره انگور: قیمت شیره نیز، یکی از راه های قابل اعتماد برای مشخص کردن شیره انگور اصلی است.
شکرک زدن شیره انگور: می توان گفت برترین روش تشخیص شیره انگور اصل همین گزینه می باشد و شیره انگور خالص اگر به مدت طولانی در یک محل بماند ته نشین میشود.