با توجه به افزایش مداوم اهمیت رستورانها در زندگی روزمره افراد، مشاغلی مانند آشپزی بازار کار رو به رشدی دارند. در کشورهای مختلف، از جمله کانادا، آلمان، انگلیس و… تقاضای بالایی برای استخدام آشپز و سرآشپز وجود دارد. افرادی که به این مشاغل علاقهمند هستند، دورههای مختلفی را در آموزشگاههای آشپزی پشت سر میگذارند و یا به عنوان کمک آشپز وارد این حوزه شده و کمکم اصول آشپزی را فرا میگیرند. در ادامه به معرفی شغل آشپزی و سرآشپزی میپردازیم و تفاوتهای این دو شغل را مورد بررسی قرار میدهیم.
آشپز کیست؟
آشپزهای حرفهای افرادی هستند که غذا را در رستورانهای سنتی، فست فودها، کافهها، هتلها و… تهیه میکنند. در آشپزخانهها و رستورانهای بزرگ، آشپزها انواع مختلفی دارند و هر یک وظایف متفاوتی را نیز برعهده میگیرند. برای مثال، یک آشپز مسئول آمادهسازی مواد اولیه، خرد کردن سبزیجات، تکه تکه کردن مرغ و گوشت، تهیه سس و… است و یک آشپز دیگر وظیفه پخت، تزئین و تکمیل سفارش مشتریان را بر عهده دارد.
همچنین، گاهی اوقات وظایف آشپز صرفا به پخت و آمادهسازی یک نوع غذا مرتبط است. برای مثال، یک آشپز ممکن است گریلکار، پیتزا زن، سرخ کن و… باشد. برای مشاهده جدیدترین آگهیهای استخدام آشپز خانم در شرکت میتوانید روی لینک مربوطه کلیک کنید.
سر آشپز کیست؟
سرآشپز حرفهای، یک آشپز آموزش دیده و باتجربه است که در یک آشپزخانه حرفهای فعالیت میکند و معمولا مسئولیتهای مدیریتی را برعهده دارد. سرآشپزها نسبت به آشپزها مسئولیت بیشتری دارند و باید علاوه بر تخصص در آشپزی، مهارتهای رهبری و مدیریتی نیز داشته باشند. آنها همچنین باید مهارت بالایی در حل مسئله داشته باشند؛ چرا که بسیاری اوقات در شرایط تحت فشار کار میکنند و باید توانایی ارزیابی موقعیتها و پیدا کردن راهکارها بصورت سریع را داشته باشند.
یک سرآشپز زمان زیادی را صرف نظارت بر عملکرد بقیه اعضای آشپزخانه مانند آشپز و کمک آشپز میکند. سرآشپزها باید نحوه انجام اغلب کارهای مربوط به آشپزخانه را بلد باشند تا در صورت نیاز، سایر اعضای تیم را راهنمایی کنند. آنها همچنین ممکن است دستور پخت و منوهای مخصوص خود را خلق کنند و بر شهرت رستوران تأثیر بگذارند. بنابراین، آنها نسبت به آشپزها مسئولیت بیشتری دارند و زمانیکه رستوران معروف شود، اعتبار و درآمد بیشتری نیز دریافت میکنند.
تفاوت بین آشپز و سرآشپز چیست؟
تفاوت اصلی بین آشپز و سرآشپز در سطح مسئولیت آنها است. یک آشپز وظایف محول شده را تکمیل میکند تا در نهایت غذایی را طبق دستور پخت تحویل دهد. برای انجام این کار، او باید مهارتهای اولیه مورد نیاز برای پخت و پز و تهیه غذاهای منو را داشته باشد. این مهارتها میتوانند شامل کارهای سادهای مانند خرد کردن یا مخلوط کردن مواد اولیه باشند. گاهی اوقات هم آشپزها به مهارتهای تخصصیتری نیاز دارند که برای دستور العملهای پیچیده و چند قسمتی لازم است.
از طرف دیگر، سرآشپز حکم مدیری را دارد که مسئول کیفیت غذایی است که از آشپزخانه بیرون میآید. در برخی از آشپزخانههای بزرگ، چند سرآشپز فعالیت میکنند که مسئولیت تیمهای تهیه غذا، سس و شیرینی را برعهده دارند.
سرآشپزهای حرفهای به عنوان آشپز یا کمک آشپز شروع به کار میکنند و سپس با پیشرفت در حرفه خود، عنوان سرآشپز را به دست میآورند. معمولا، سرآشپزها افرادی هستند که بیشترین سابقه و تجربه را در هر آشپزخانه دارند. آنها ممکن است در دورههای رسمی آشپزی در داخل یا خارج از کشور شرکت کرده باشند، یا ممکن است سالها در این حوزه کار کرده باشند تا مجموعه مهارتهای لازم را به دست بیاورند. هیچ مدرک یا گواهینامهای وجود ندارد که به طور خودکار آشپز را به سرآشپز تبدیل کند. برای ارتقاء رتبه و به دست آوردن عنوان سرآشپز به ترکیبی از آموزش، تجربه و تواناییهای رهبری نیاز است.
آشپزها به چه مهارتهایی نیاز دارند؟
از آشپزهای مبتدی تا آشپزهای حرفهای در رستورانهای سطح بالا، میزان مهارتهای آشپزان بسیار متفاوت است. آشپزها باید اصول اولیه آشپزی مانند پختن، کباب کردن، بریان کردن، بخارپز کردن و سرخ کردن را بدانند و از میزان زمان مورد نیاز برای تهیه غذا با استفاده از این روشها، آگاه باشند. آنها همچنین باید با انواع برشها آشنا بوده و بدانند برای تهیه هر نوع غذا، مواد اولیه را به چه روشی خرد کنند.
بر اساس موقعیت آشپز ممکن است به مهارتهای دیگری هم نیاز باشد. به عنوان مثال، یک آشپز متخصص پخت استیک باید به راحتی درجه پخت آن را تشخیص دهد و استیک را مطابق سلیقه مشتریان حاضر کند و یک آشپز آمادهسازی نیز باید در خرد کردن سریع ماهر باشد و به جزئیاتی مانند تاریخ انقضای مواد غذایی توجه کند.
سرآشپزهای حرفهای به چه مهارتهایی نیاز دارند؟
یک سرآشپز حرفهای برای کسب این عنوان باید مهارت زیادی داشته باشد. او باید در هر مهارتی که از آشپزها انتظار دارد، خبره باشد تا بتواند آموزش و راهنمایی دقیقی به آنها ارائه دهد. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، سرآشپزها همچنین ممکن است در تهیه یک نوع غذا (مانند فرانسوی یا ژاپنی) یا یک سبک آشپزی خاص (مانند باربیکیو یا آشپزی گیاهی) متخصص باشند.
مسئولیتهای یک سرآشپز بسیار فراتر از تهیه غذا است. او باید در تنظیم منو مهارت داشته باشد؛ زیرا در بسیاری از رستورانها سرآشپزها مسئول منوی نهایی رستوران هستند. همچنین، ممکن است از یک سرآشپز خواسته شود غذاهای خوشمزه و اقتصادی به منو اضافه کند.
سرآشپزها باید رهبرانی قوی و الهامبخش برای کارمندان خود باشند تا انگیزه آنها حفظ شود و بتوانند هر روز غذایی با کیفیت به مشتریان ارائه دهند. برخی از سرآشپزها نیز صاحب رستورانی هستند که در آن کار میکنند. بنابراین علاوه بر تسلط بر اصول آشپزی و رهبری، باید با مهارتهای مربوط به تجارت آشنا باشند.
آیا همه آشپزها سرآشپز میشوند؟
خیر. در حالیکه بسیاری از آشپزها هدفشان تبدیل شدن به رئیس آشپزخانه است، دیگران کار کردن به عنوان آشپز را ترجیح میدهند. یک آشپز باید در هر شیفت کاری سخت کار کند و به استانداردهای بالایی پایبند باشد، اما او مسئول موفقیت کلی آشپزخانه یا رستوران نیست. برخی معتقدند که این به معنای استرس کمتر و تعادل بهتر بین کار و زندگی است. علاوه بر این، آشپزها بیشتر از سرآشپزها مشغول آشپزی هستند و افرادی که پخت و پز در تمام روز را به نظارت بر کار دیگران ترجیح میدهند، سراغ شغل سرآشپزی نمیروند.
جمعبندی
در این مقاله به طور کامل مهارتها و وظایف مربوط به آشپزها و سرآشپزها را توضیح داده و تفاوتهای میان آنها را بررسی کردیم. سرآشپزها مسئولیتهای سنگینتری دارند و در عوض، درآمد بیشتری هم دریافت میکنند. این در حالی است که آشپزها با استرس کمتری در محیط کار خود مواجه میشوند. افرادی که به مشاغل مربوط به این حوزه علاقهمند هستند، میتوانند به عنوان کمک آشپز یا آشپز شروع به کار کنند و در صورت تمایل، با افزایش مهارتهای خود سراغ شغل سرآشپزی بروند.