طرز تهیه میوه خشک
در این مطلب از مجله اشپزی تاپ کوکینگ شما را با طرز تهیه میوه خشک خوشمزه آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
با نزدیک شدن به فصل تابستان میوه های گوناگون و خوشمزه مانند شلیل،هلو،زردآلو و … به بازار می آیند انواع میوه ها را می توانیم به روشهای مختلفی نگهداری کنیم مانند فریز کردن میوه یا خشک کردن،
فریز میوه اگرچه روش راحت و کم دردسری است اما اگر میوه برای مدت طولانی باقی بماند در طعم و مزه میوه تاثیر ایجاد میکند و خاصیت آنرا کم می کند و همچینین فضای زیادی را اشغال میکند به طوریکه شاید فضای خالی برای بقیه مواد نداشته باشید
بنابراین بهترین روش خشک کردن میوه است که خاصیت میوه را نگه می دارد و به مدت زمان طولانی میتوانید نگهداری کنید
میوه خشک یا چیپس میوه یکی از تنقلاتی است که فواید زیادی دارد و میتواند جایگزین خوراکی های مضر شود و برای بچها و بزرگسالان بسیار سودمند است
و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن،بهبود عملکرد سیستم گوارش، کاهش وزن و لاغری مفید است و منبع غنی از پروتئین و فیبر و.ویتامین A،ویتامین c،کلسیم،اهن،پتاسیم هستند و در سلامت چشم،جلوگیری از پوکی استخوان، مفید هستند ما در این مقاله روشهای مختلف خشک کردن میوه و فواید میوه خشک را آموزش خواهیم داد با ما همراه باشید
فواید انواع میوه خشک
انجیر خشک
انجیر خشک برای زنان باردار بسیار مفید است. چون حاوی مقدار زیادی اسید فولیک است که به جلوگیری از سوء تغذیه نوزادان کمک می کند. انجیر دارای ویتامین B9 است که به رشد مغز و سیستم عصبی کودک کمک زیادی می کند.
زردالو
زردالو یکی از بالاترین سطوح پروتئین را دارد. همچنین حاوی فیبر و کالری است.زردآلو منبع غنی از پتاسیم،اهن ،ویتامینA، انتی اکسیدان است و به بهبود وضعیت گوارشی کمک میکند و در درمان یبوست موثر است و اگر فشار خون بالا دارید زردالو میتواند کمک کند
کشمش
کشمش حاوی مقدار مناسبی پتاسیم، منیزیم و آهن،پروتئین و فیبر است. اما کشمش کالری بالایی دارد و یک چاق کننده خوب برای افراد لاغر است این تنها بخشی از فواید میوه خشک بود
طرز تهیه میوه خشک با نور آفتاب
این روش بسیار کاربردی و راحت است و برای کسانیکه امکاناتی ندارند میتوانند با این روش میوه خشک سالم و ماندگاری درست کنند توجه داشته باشید که برای تهیه میوه خشک باید هواشناسی را از قبل چک کنید تا بارانی نباشد و دمای مورد نیاز ما ۳۰درجه به بالا است بهترین میوه ها برای خشک کردن در آفتاب
- زردآلو
- انگور
- سیب
- گلابی
مرحله اول: باید میوه های مورد نظر را به خوبی بشویید و ضدعفونی کنید تا گل و لایی نداشته باشد سپس اجازه دهید آب ان به طور کامل خشک شود
مرحله دوم: میوه ها را برش بزنید بعضی میوه ها مانند انگور نیاز به برش ندارند اما بهتر است آنها را دانه دانه کنید و میوه هایی مانند سیب و هلو و گلابی را به صورت ورقه ای به ضخامت ۴ تا ۶ میلی متر برش بزنید میوه ها نباید خیلی نازک باشند چون میسوزند و بافت مناسبی پیدا نمیکنند
مرحله سوم: یک سینی استیل انتخاب کنید و روی آنرا با دستمال نخی نارک بپوشانید و میوه ها را با فاصله مناسب روی دستمال بچینید و در نهایت جلوی نور آفتاب قرار دهید بعد از چند روز میوه ها خشک میشوند و آماده مصرف هستند
میوه خشک در فر
بهترین میوه ها برای این روش
- زردآلو
- سیب
- پرتقال
- گلابی
- شلیل
- موز
- هلو
- توت فرنگی
- کیوی
ابتدا میوه های مورد نظر را به ضخامت ۴الی ۶ میلی برش دهید
سپس کف سینی فر را کاغذ روغنی قرار دهید و میوه ها را به فاصله مناسب روی آن قرار دهید
در قدم آخر فر را روشن کنید و دمای آنرا روی ۵۰ درجه سانتی گراد بگذارید
زمان مورد نیاز برای هر میوه متفاوت است مثلا موز حدود ۳ تا ۵ ساعت طول می کشد و سیب حدود ۶ ساعت و توت فرنگی ۴ ساعت طول می کشد خشک شود اما در حالت کلی حدود ۲ تا ۱۰ ساعت زمان نیاز است
توجه کنیدحین خشک کردن میوه در فر به آنها سر بزنید تا زیاد از حد خشک نشوند
میوه خشک در هواپز
ابتدا دستگاه سرخ کن را به طور کامل تمیز کرده و اگر پیش از آن محصول و یا ماده غذایی دیگری را در آن سرخ کردهاید، کاملاً فیلترها و مخزن را پاکسازی کنید. با استفاده از این کار از بو گرفتن میوههای خشک شده جلوگیری میکنید.
در مرحله بعد میوه ها را برش بزنید نه خیلی ضخیم که بعد از خشک شدن نم دار باشد نه خیلی نازک که حالت چیپسی پیدا کند
سپس مدت زمان دستگاه را بر روی ۱ ساعت قرار دهید. دمای دستگاه را نیز بر روی پایینترین حد ممکن قرار دهید تا میوهها در بهترین حالت خشک شوند. اگر میوههای شما نازک هستند و دارای آب کمی میباشند، مدت زمان ۱ ساعت را کمتر کرده و به نیم ساعت برسانید. با این کار میتوانید به راحتی پس از گذشت نیم ساعت، مطمئن شوید که آیا میوههای خشک در شرایط مناسبی هستند یا نیاز به بررسی بیشتر دارند و باید مدت طولانیتری در دستگاه بمانند.
میوه خشک در دستگاه میوه خشک کن
دستگاه میوه خشک کن برای کسانیکه میوه زیاد میخرند و اکثر اوقات میوه ها در یخچال می ماند و خراب می شود
کیفیت میوههای خشک شده در میوه خشک کن با سایر روشها قابلمقایسه نیست! باوجوداینکه دستگاه طبقههای مشبک دارد؛ هوای گرم را بهخوبی در اطراف میوهها جریان پیدا میکند. به همین خاطر میوهها زودتر خشک میشوند و بافت لطیف و نرمی دارند.
با دستگاه میوه خشک کن میتوانید انواع و اقسام میوهها را در کمترین زمان ممکن خشک کنید. البته قفسههای متعدد این دستگاه امکان خشک کردن چند نوع میوه را هم برایتان فراهم میکند بهترین میوه ها برای خشک کردن با این روش اناناس،زردالو،هلو،لیموترش،پرتقال،سیب،کیوی،موز،توت فرنگی،الو، گلابی و..است
برای این کار کافیست میوه ها را به ضخامت مناسب برش دهید و در میوه خشک کن قرار دهید
میوه خشک روی شوفاژ
۱- برای خشک کردن میوه ها روی شوفاژ ابتدا آنها را بشویید و قسمت های خراب آنرا جدا کنید
۲- سپس به ضخامت مناسب برش بزنید میوه هایی مثل سیب و موز در مجاورت هوا سیاه می شوند بهتر است از قبل کمی آبلیمو به آن بزنید تا خراب نشوند
۳- اگر میخواهید چیپس میوهها رنگ براقی داشته باشند، یک لیوان آب را با یک لیوان شکر و نصف قاشق غذاخوری آبلیمو، مخلوط کرده و روی شعله ملایم گاز قرار دهید و پس از آماده شدن اجازه دهید سرد شود. این شربت نباید غلیظ شود.
۴- ترکیبات بدست آمده را میتوانید در یک ظرف آبپاش بریزید و روی میوهها اسپری کرد. یا با وسیله مناسب روی میوه ها رومال کنید
۵- میوهها را در مخلوط آب و آبلیمو به مدت ۱۰ دقیقه یا مخلوط شکر و آب به مدت ۱ ساعت قرار دهید
۶- بعد از زمان گفته شده میوه ها را در ابکش بریزید
۷- سپس روی شوفاژ فویل آلومینیومی بگذارید و میوه ها را به فاصله مناسب روی آن قرار دهید هر چند ساعت باید میوه ها را زیر و رو کنید
۸- بعد از ۱۲ ساعت چیپس میوه شما اماده است
۹- زمانی که از خشک شدن میوهها مطمئن شدید آنها را از روی بخاری یا شوفاژ برداشته و اجازه دهید خنک شوند.
میوه خشک روی بخاری
برای این روش احتیاج به یک سینی استیل دارید و باید روی آن کاغذ روغنی قرار دهید و میوه ها را بچینید و روی بخاری قرار دهید و هر یک ساعت میوه ها را زیر و رو کنید
نکات طرز تهیه میوه خشک مقابل نور افتاب
- حتما از دستمال نخی زیر میوه ها استفاده کنید چون رطوبت میوه ها را می گیرد و مانع از چسبیدن میوه ها به سینی میشود
- حتما میوه ها را بعد از شستشو خشک کنید چون ممکن است کپک بزند
- برای خشک شدن زودتر میوه ها میتوانید درون سینی یک فویل آلومینیومی بگذارید و بعد میوه ها را بچینید
- اگر سینی استیل در دسترس نبود میتوانید از آبکش فلزی تا توری استفاده کنید اینگونه هوا جریان پیدا میکند و زودتر خشک میشود
- شب حتما میوه ها را داخل خانه بیاورید که حشره وارد آن نشود
- حتما میوه ها را به یک اندازه برش بزنید تا لطافت و نرمی خودش را داشته باشد
- روی میوه ها را پارچه نازک بیندازید که حشره وارد آنها نشود
فر
- برای اینکه میوه ها خشک شوند به آنها زمان کافی بدهید
- برای بدست آوردن بهترین دما فر، دماهای مختلف را انتخاب کنید تا به بهترین دما برسید
- فن را روشن کنید و اگر فن نداشت کمی درب فر را باز بگذارید تا بخار ناشی از رطوبت میوه ها خارج شود
- دمای فر را بیش از اندازه بالا نبرید چون ممکن است بسوزند
میوه خشک کن
- برای خشک کردن میوه ها دمای ۵۰تا ۷۰ درجه مطلوب است
- از دستگاه میوه خشک کن برای خشک کردن سبزی هم میتوانید استفاده کنید
شوفاژ و بخاری
- میوه هایی مثل سیب و موز چون در مجاورت هوا سیاه می شود بهتر است از قبل روی آن کمی آبلیمو اسپری کنید
- برای براق شدن میوه خشک ها میتوانید از ترکیب شکر و آب و آبلیمو استفاده کنید و میوه ها را درون آن بغلتانید
- بسته به ذائقه خود میتوانید روی میوه ها شکر یا نمک یا پودر دارچین بریزید
- بعد از مخلوط کردن میوه ها به شکر واب یا آب و آبلیمو دوباره در آبکش بریزید و اجازه دهید خشک شود
- برای خشک کردن میوه روی شوفاژ یا بخاری پیشنهاد بهتر این است که یک پارچه نخی تمیز بدون پرز را داخل سینی قرار دهید. به این صورت نیازی نیست میوها را هرچند ساعت یک بار پشت و رو کنید
- دمای بخاری یا شوفاژ زیاد نباشد چون باعث از بین رفتن میوه ها می شود
- میوه خشک را داخل ظرف در دار قرار دهید و به مدت ۳ ماه میتوانید مصرف کنید اگر حجم میوه شما زیاد بود در فریزر نگهداری کنید