خواص نارنج و مضرات آن برای سلامتی

در این مطلب از مجله آشپزی تاپ کوکینگ تصمیم گرفتیم تا در رابطه با خواص و مضرات نارنج صحبت کنیم، برای آشنایی بیشتر با خواص نارنج با ما همراه باشید.

نارنج از پرمصرف‌ترین مرکبات شناخته می‌شود و در آشپزی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. نارنج در مزه‌دار کردن غذاها، تهیه مارمالاد، سس سالاد و مربا به کار می‌رود. این میوه ترش سرشار از خواص دارویی است. برای همین در تولید لوازم آرایشی و صابون نیز استفاده می‌شود. نارنج سرشار از ریز مغذی‌ها و درشت مغذی‌ها است و برای درمان بسیاری از بیماری‌ها مفید واقع می‌شود. در ادامه با ما همراه باشید تا با خواص نارنج و مضرات آن بیشتر آشنا شوید.

ارزش غذایی نارنج

نارنج سرشار از مواد مغذی است و یکی از سالم‌ترین مواد خوراکی برای حفظ سلامت بدن شناخته می‌شود. ارزش غذایی نارنج در هر ۱۰۰ گرم عبارتند از:

  • انرژی: ۲۴ کیلوکالری
  • پروتئین: ۰.۳۰ گرم
  • کربوهیدرات: ۸ گرم
  • ویتامین آ: ۲ میکروگرم
  • ویتامین ای: ۰.۱۰ میلی‌گرم
  • ویتامین ث: ۳۵ میلی‌گرم
  • تیامین: ۰.۰۳ میلی‌گرم
  • نیاسین: ۰.۴۰ میلی‌گرم
  • ریبوفلاوین: ۰.۰۲ میلی‌گرم
  • پانتوتنیک اسید: ۰.۱۲ میلی‌گرم
  • ویتامین ب۶: ۰.۰۲ میلی‌گرم
  • فولات: ۱۳ میکروگرم
  • منیزیم: ۱۰ میلی‌گرم
  • فسفر: ۸ میلی‌گرم
  • پتاسیم: ۱۹۰ میلی‌گرم
  • کلسیم: ۱۰ میلی‌گرم
  • آهن: ۰.۱۰ میلی‌گرم
  • سدیم: ۱ میلی‌گرم
  • منگنز: ۰.۰۲ میلی‌گرم
  • مس: ۰.۰۲ میلی‌گرم

نارنج فاقد فیبر، قند و کلسترول است و استفاده آن برای بسیاری از افراد مانعی ندارد.

خواص و مضرات نارنج

مهمترین خواص نارنج برای سلامت بدن

نارنج سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی گوناگون است و مصرف آن فواید زیادی برای سلامتی بدن و جلوگیری از بروز بیماری‌ها دارد. از جمله خواص نارنج برای سلامت بدن می‌توان موارد زیر را نام برد:

درمان سرماخوردگی و سینوزیت

ویتامین ث از مهمترین مواد موجود در نارنج است که به مقادیر فراوان یافت می‌شود. یکی از مهم‌ترین وظایف ویتامین ث کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن است. در این حالت سرماخوردگی و سینوزیت بهبود پیدا می‌کند. برای درمان این بیماری‌ها آب نارنج را با عسل ترکیب کرده و میل کنید. پیشنهاد می‌شود در زمستان نارنج را به‌صورت منظم مصرف کنید تا از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری شود.

رفع کم‌خونی

یکی از مهمترین خواص نارنج جذب آهن در بدن است. نارنج را همراه با غذاهای آهن‌دار مانند گوشت مصرف کنید تا جذب آهن در بدن بیشتر رخ دهد. کم‌خونی از شایع‌ترین بیماری‌ها در زنان باردار است که از این طریق می‌توانند میزان جذب آهن خود را افزایش دهند.

خواندن
طرز تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس

خواص و مضرات نارنج

کاهش قند خون

نارنج از معدود خوراکی‌هایی است که قند ندارد و افراد مبتلا به بیماری دیابت می‌توانند با خیال راحت آن را مصرف کنند. می‌توان آب نارنج را به غذاها و سالادها اضافه کرد و به این شکل میزان قند خون را کنترل کرد. مصرف نارنج باعث مهار آنزیم‌های گلیکوساید و آمیلاز می‌شود که به دنبال آن دیابت و فشار خون کنترل می‌شود.

بهبود هضم غذا

کمک به هضم بهتر غذا به‌خصوص در غذاهای چرب از مهمترین خواص نارنج به شمار می‌رود. در کنار غذاهای چرب از نارنج استفاده کنید تا به هضم سریع‌تر کمک کند و به این ترتیب مشکلات دستگاه گوارش کاهش یابند.

بهبود دستگاه گوارش و عملکرد معده

بسیاری تصور می‌کنند مصرف نارنج مانند سایر مرکبات برای مشکلات معده بسیار مضر است. ازجمله خواص نارنج این است که می‌تواند مشکلاتی مانند زخم معده، درد معده و سوءهاضمه را درمان کند. علاوه بر آن حرکات روده را بهبود می‌بخشد و عارضه‌هایی مانند یبوست و اسهال را درمان می‌کند. ناگفته نماند مصرف بالای نارنج موجب سوزش معده می‌شود. برای کاهش ترشی نارنج قبل از مصرف آن را به مقداری عسل ترکیب کنید.

بهبود دستگاه گوارش و عملکرد معده با مصرف نارنج

بهبود سلامت قلب

یکی از مهمترین معضلاتی که سلامت قلب را تهدید می‌کند افزایش کلسترول خون است. آب نارنج در کاهش کلسترول بسیار موثر بوده و با کاهش بیماری‌های قلبی ناشی از کلسترول بالا سلامت قلب را افزایش می‌دهد. علاوه بر آن با مصرف آب نارنج می‌توان عضلات قلب را تقویت کرد و نارسایی‌ها و ترومپوز را بهبود بخشید.

افزایش گردش خون

فولات از دیگر مواد مغذی و مهم در نارنج است که بدن برای رشد سلول‌های جدید به آن نیاز دارد. همچنین فولات از آسیب رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌کند و باعث حفظ سلامت بدن می‌شود. از دیگر فواید دریافت فولات می‌توان به ساخت گلبول‌های قرمز جدید و بهبود جریان خون اشاره کرد. در این صورت اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها و اندام‌های بدن بهتر شکل می‌گیرد و سلامت عمومی بدن افزایش خواهد یافت.

کمک به کاهش وزن و لاغری

یکی از بهترین مواد غذایی که کمک می‌کند در کنار ورزش و سایر مراقبت‌ها وزن خود را کاهش دهید نارنج است. کاهش اشتها و افزایش میزان متابولیسم بدن از مهمترین فواید مصرف آب نارنج هستند. به دنبال آن میزان کلسترول بد خون پایین می‌آید و کاهش وزن رخ می‌دهد. آب نارنج به دلیل داشتن سینفرین خاصیت چربی‌سوز دارد و به‌مرور بافت چربی بدن را کاهش می‌دهد. به ورزشکارانی که به‌منظور چربی‌سوزی ورزش می‌کنند توصیه می‌شود همراه با سالاد خود آب نارنج مصرف کنند.

خواندن
طرز تهیه سرکه انگبین (سکنجبین)

کمک به کاهش وزن و لاغری

زیبایی و حفظ سلامت پوست

یکی از بهترین خواص نارنج حفظ سلامتی و زیبایی پوست است. نارنج دارای خاصیت آبرسانی است و مانند یک مرطوب‌کننده طبیعی عمل می‌کند. وجود ویتامین ث و آنتی‌اکسیدان‌ها در نارنج باعث از بین بردن چین و چروک‌های پوست می‌شود و روند پیری را به تعویق می‌اندازد. همچنین پوست این میوه دارای خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی بوده و شایع‌ترین بیماری‌های پوستی مانند آکنه و جوش را برطرف می‌کند. از دیگر خواص نارنج برای پوست درمان قارچ پای ورزشکاران است که به‌خاطر وجود خواص ضدقارچی نارنج است.

حفظ سلامت و زیبایی مو

از دیگر خواص نارنج به حفظ سلامت مو می‌توان اشاره کرد. نارنج فولیکول‌های مو را تقویت می‌کند و باعث افزایش رشد موها می‌شود. در نتیجه از ریزش موها جلوگیری خواهد شد. از دیگر فواید نارنج برای مو افزایش درخشش و نرمی موها است. از این رو نارنج پخته شده را به آرامی بر روی موها بمالید.

مضرات مصرف نارنج و موارد منع مصرف آن

علاوه بر خواص نارنج که برای سلامت اندام‌های مختلف بدن بسیار زیاد است دارای مضراتی بوده که در صورت استفاده بیش از حد یا وجود برخی از بیماری‌ها بروز پیدا می‌کنند. مهمترین مضرات مصرف نارنج عبارتند از:

افزایش ضربان قلب

همانطور که اشاره شد مصرف نارنج به بهبود بیماری‌های قلبی و افزایش سلامت قلب کمک می‌کند. در صورتی که مصرف نارنج بیش از حد شود ضربان قلب و حتی فشار خون را افزایش می‌دهد. برای جلوگیری از بروز این عارضه نارنج را در حد اعتدال مصرف کنید.

افزایش ضربان قلب

ایجاد آسیب به اعصاب بدن

مزه نارنج بسیار ترش است و خوراکی‌های ترش ممکن است به سیستم عصبی بدن آسیب وارد کنند. طبق تحقیقات آب نارنج در بین سایر مواد غذایی ترش آسیب کمتری به اعصاب می‌رساند؛ اما نباید از این موضوع به راحتی گذشت.

تشدید بیماری‌ها

افرادی که مبتلا به سردردهای میگرنی یا گلوکوم هستند باید به مقادیر بسیار کم نارنج مصرف کنند. همچنین افراد مبتلا به آب‌سیاه از مصرف نارنج باید خودداری نمایند.

تداخلات دارویی

از مصرف نارنج همزمان با داروهای فشار خون، داروهای ضد استرس، داروهای ضد آلرژی، داروهای چربی خون، داروهای ضد تهوع و داروهای بیماری ایدز باید خودداری شود. در غیر این صورت عوارض و مشکلاتی به وجود می‌آید.

خواندن
چیدمان میز شب یلدا ، تزیین میز و سفره شب یلدا

تداخلات دارویی

موارد منع مصرف نارنج

  • از مصرف نارنج سبز و نارس به شدت خودداری کنید چرا که سمی و خطرناک است.
  • مصرف بیش از حد پوست نارنج باعث افزایش صفرا می‌شود.
  • مصرف نارنج در مبتلایان به ناراحتی‌های کبدی ممنوع است.
  • مصرف زیاد نارنج سرگیجه و ضعف به همراه دارد.
  • استفاده همزمان نارنج و مواد کافئین‌دار فشار خون را افزایش می‌دهد.
  • ترکیبات نارنج برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ خطرناک بوده و سطح قند خون آنها را تغییر می‌دهد.

روش‌های مصرف نارنج برای درمان بیماری ها

به‌منظور درمان بیماری‌های مختلف می‌توانید از روش‌های زیر به مصرف نارنج بپردازید:

  • رفع جوش: کمی نمک بر روی نارنج بریزید و پس از ۳۰ دقیقه آن را بر روی پوست بمالید. بعد از چند دقیقه صورت را با آب گرم و صابون ملایم بشویید.
  • تقویت قلب و اعصاب: نارنج را خلال کنید و با سنبل‌الطیب دم کرده و هر روز صبح میل کنید.
  • رفع سرفه و سرماخوردگی: نارنج را نصف کنید و پس از خارج کردن تخم‌های آن مقداری نبات روی آن بریزید. سپس نارنج را روی حرارت ملایم قرار دهید و پس از جوش آمدن آن را بمکید.
  • یبوست: پوست نارنج را در شیر بجوشانید و پس از عبور از صافی مصرف کنید.
  • رفع تب و کم‌اشتهایی: مقداری از پوست نارنج را در آب به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و اجازه دهید ۲۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را از صافی عبور دهید و با مقداری عسل ترکیب کنید و نوش جان نمایید.
  • درخشندگی پوست: آب نارنج را بگیرید و معادل یک سوم آن گلاب بیفزاید. سپس هر روز با آن صورت خود را بشویید تا منافذ پوست باز شوند و صورت‌تان درخشان شود.
  • بهبود هضم: در صورتی که در هضم غذا مشکل دارید چند عدد برگ نارنج در آب بجوشانید و روزانه ۲ الی ۳ لیوان بعد از غذا مصرف کنید.

روش‌های مصرف نارنج برای درمان بیماری ها

سخن پایانی

نارنج از پرخاصیت‌ترین مرکبات به شمار می‌رود که در این مقاله به ذکر خواص نارنج و مضرات آن پرداخته شد. با توجه به شرایط خود نارنج را مصرف کنید و از فواید آن بهره‌مند شوید. نارنج طعم غذا و سالاد را بهتر می‌کند و یکی از بهترین چاشنی‌ها شناخته می‌شود.