طرز تهیه کله جوش
در این مطلب از مجله اشپزی تاپ کوکینگ شما را با طرز تهیه کله جوش خوشمزه آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
کله جوش یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که با روشهای متنوع و مواد ساده و در دسترس اماده می شود و برای مواقعی که زمان کمی دارید کله جوش گزینه مناسبی برای پخت است بعضی ها به جای کشک از ماست استفاده می کنند که انگونه هم بسیار لذیذ است. این غذا بخاطر وجود کشک،نعناع،گردو بسیار مقوی است و طبع گرم و خشکی دارد و برای کسانی که مزاج بلغمی دارند توصیه می شود همچنین کله جوش سرشار از کلسیم است که برای جلوگیری از پوکی استخوان و استحکام استخوانها مفید است در ادامه با طرز تهیه کله جوش مناطق مختلف ایران با ما همراه باشید.
مواد لازم
- کشک ۲۰۰ گرم
- پیاز ۱ عدد
- سیر ۱ حبه
- نعناع خشک ۲ قاشق غذاخوری
- گردو پودر شده ۳ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
- زردچوبه و روغن به میزان لازم
طرز تهیه
مرحله اول: پیاز را به صورت نگینی ریز خرد کنید و سپس قابلمه را روی حرارت قرار دهید و کمی روغن بریزید هنگامی که گرم شد پیاز را اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ ان طلایی شود.
مرحله دوم: بعد از تفت پیاز سیر را ریز کنید و به پیاز اضافه کنید تا به مدت چند دقیقه تفت بخورد حالا گردو را خرد کنید و به قابلمه اضافه کنید و دوباره تفت بدهید.
مرحله سوم: در ادامه نمک، فلفل، زردچوبه را به مواد اضافه کنید تا عطر ادویه ها ازاد شود بعد از ۲ دقیقه نعناع را بریزید و خیلی کم تفت دهید حواستان باشد اگر نعناع زیاد روی حرارت باقی بماند می سوزد.
مرحله چهارم: کشک را به همراه ۲ لیوان اب رقیق کنید و به قابلمه اضافه کنید توجه کنید هنگام اضافه کردن کشک شعله باید ملایم باشد.
مرحله پنجم: بعد از ۱۰ دقیقه کله جوش خوشمزه شما اماده است به همران نان خشک و سبزی میل کنید.
کله جوش اصفهانی
مواد لازم
- کشک ۲۰۰ گرم
- پیاز ۱ عدد
- نعناع خشک ۲ قاشق غذاخوری
- گردو خرد شده شده ۳ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
- زردچوبه و روغن به میزان لازم
طرز تهیه
مرحله اول: پیاز را پوست بگیرید و ریز خرد کنید سپس قابلمه ای را روی حرارت قرار دهید و درون آن کمی روغن بریزید تا گرم شود حالا پیاز را به قابلمه اضافه کنید و کمی تفت دهید تا سبک شود.
مرحله دوم: در ادامه نمک، فلفل، زردچوبه، را اضافه کنید و دوباره کمی تفت دهید.
مرحله سوم: حالا گردو را خرد کنید و به مواد اضافه کنید و کمی تفت دهید سپس دو لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید مواد ۱۵ دقیقه بجوشد.
مرحله چهارم: در این فاصله در تابه ای روغن بریزید و نعنا خشک را به آن اضافه کنید و در حد ۳ دقیقه تفت دهید توجه کنید زیاد تفت ندهید چون می سوزد.
مرحله پنجم: حالا نعنا را به قابلمه اضافه کنید و کشک را با ۱ لیوان آب باز کنید تا رقیق شود.
مرحله ششم: کشک را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه دیگر با شعله کم قل بخورد تا آماده شود.
کله جوش ترکی
مواد لازم
- کشک ۲۰۰ گرم
- گوشت چرخ کرده ۴۰۰ گرم
- پیاز ۱ عدد
- نعنا خشک ۲ قاشق غذاخوری
- گردو خرد شده ۳ قاشق غذاخوری
- نمک و روغن به میزان لازم
- زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم
طرز تهیه
مرحله اول: ابتدا گوشت قلقلی را به این صورت باید تهیه کنید گوشت را به همراه نمک، فلفل، زردچوبه درون یک کاسه بریزید و خوب ورز دهید تا مخلوط شود و به مدت نیم ساعت داخل یخچال بگذارید تا منسجم شود.
مرحله دوم: پس از گذشت این زمان گوشت را از یخچال بیرون بیاورید و به اندازه یک گردو گرد کنید سپس درون تابه کمی روغن بریزید و قلقلی ها را داخل روغن تفت دهید تا دو طرف آن سرخ شود.
مرحله سوم: در همان تابه ای که قلقلی ها را تفت دادید پیاز را نگینی خرد کنید و در همان روغن تفت دهید تا سبک شود.
مرحله چهارم: پس از سبک شدن پیاز گردو را بوسیله چاقو خرد کنید و به پیاز اضافه کنید و دوباره کمی تفت دهید سپس شعله را خاموش کنید و مواد را کنار بگذارید.
مرحله پنجم: درون قابلمه ای ۴ لیوان آب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید پس از جوش آمدن آب کشک را به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید تا رقیق شود.
مرحله ششم: حالا نمک، فلفل، زردچوبه را به قابلمه آب جوش اضافه کنید سپس پیاز و گردو تفت داده شده را اضافه کنید توجه کنید حرارت باید ملایم باشد.
مرحله هفتم: پس از ۱۵ دقیقه گوشت های قلقلی را به قابلمه اضافه کنید.
مرحله هشتم: حالا نوبت آماده کردن نعنا داغ است درون تابه کمی روغن بریزید و نعنا را به آن اضافه کنید و در حد چند دقیقه تفت دهید و سپس به قابلمه کله جوش اضافه کنید.
مرحله نهم: پس از اضافه کردن نعنا داغ به قابلمه ۱۰ دقیقه اجازه دهید تا قل بخورد و سپس شعله را خاموش کنید و سرو کنید.
کله جوش کرمانی
مواد لازم
- کشک ۲۰۰ گرم
- گوجه فرنگی ۲ عدد
- نعنا خشک ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز ۱ عدد
- گردو خرد شده ۳ قاشق غذاخوری
- نمک و روغن به میزان لازم
- زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم
طرز تهیه
مرحله اول: قابلمه ای را درون آن ۳ لیوان آب بریزید و کشک را به آن اضافه کنید و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه با حرارت متوسط بجوشد تا رقیق شود.
مرحله دوم: گوجه فرنگی ها را داخل میکسر بریزید تا پوره شوند یا با رنده این کار را انجام دهید.
مرحله سوم: حالا پیاز را نگینی خرد کنید و درون تابه کمی روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید و پیاز را به آن اضافه کنید و کمی تفت دهید تا سبک شود.
مرحله چهارم: حالا پوره گوجه فرنگی را به پیاز اضافه کنید و اجازه دهید آب گوجه ها کم شود.
مرحله پنجم: گردو را بوسیله چاقو خرد کنید توجه کنید ما گردو پودر شده نمیخواهیم.
مرحله ششم: پس از اینکه آب گوجه ها کم شد گردو را به مواد اضافه کنید سپس نمک، فلفل زردچوبه را به تابه اضافه کنید و کمی تفت دهید سپس مواد تفت داده شده را به قابلمه کشک اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله هفتم: در تابه ای دیگر کمی روغن بریزید و نعنا را چند دقیقه تفت دهید سپس به قابلمه کله جوش اضافه کنید.
مرحله هشتم: پس از ۱۰ دقیقه شعله را خاموش کنید کله جوش کرمانی شما آماده است.
کله جوش با ماست
مواد لازم
- ماست چکیده محلی به میزان نیم کیلوگرم
- پیاز متوسط ۱ عدد
- گردو خرد شده ۲ عدد
- آب جوش ۲ لیوان
- روغن، نعناع، زردچوبه، نمک و فلفل به میزان لازم
طرز تهیه
تفاوت این مدل کله جوش در این است که به جای کشک از ماست چکیده محلی استفاده می شود در ابتدا پیاز را خرد کنید و کمی با روغن تفت دهید تا سبک شود سپس گردو را بوسیله چاقو خرد کنید و به پیاز اضافه کنید در ادامه نمک، فلفل، زردچوبه را به قابلمه اضافه کنید و بعد از چند دقیقه نعنا را بریزید و در حد ۲ دقیقه تفت دهید حالا ماست چکیده را به همراه دو لیوان اب رقیق کنید و به مواد اضافه کنید پس از ۱۰ دقیقه غذای شما اماده است.
نکات تکمیلی
۱- در تهیه کله جوش سیر وجود ندارد اما می توانید به دلخواه ۱ حبه سیر اضافه کنید.
۲- اگر کشک شما شور است نیازی به اضافه کردن نمک نیست.
۳- هنگام اضافه کردن کشک توجه کنید که شعله ملایم باشد تا کشک نبرد.
۴- اگر نعنا را زیاد تفت دهید غذای شما تلخ می شود.
۵- از گردو یا کشک کهنه استفاده نکنید چون باعث تلخی غذا می شود.
۶- اگر کله جوش شما ابکی بود می توانید ۱ قاشق ارد به اضافه کنید.
۷- اگر از کشک پرچرب محلی استفاده کنید طعم غذا بهتر می شود.
۸- می توانید از سبزی خشک معطر مانند مرزه و ترخون و نعنا و شنبلیله استفاده کنید.