طرز تهیه برنج آبکش

در این مطلب از مجله آشپزی تاپ کوکینگ طرز تهیه برنج آبکش ، یکی از مهمترین عضو سفره های ایرانی را خواهیم داشت. در ادامه همراه ما باشید.

مصرف برنج در میان ایرانیان بسیار معمول است و در اکثر مهمانی ها برنج به همراه سایر غذاها چون خورش ها، کباب ها و… سرو می شود و عضوی جداناپذیر از سفره ایرانی ها می باشد. بنابراین نحوه صحیح دم کردن آن بسیار مهم است.

طریقه پخت برنج بسیار آسان است و زمان کمی می خواهد، اما برای داشتن یک برنج دانه بلند خوش طعم باید اصول و نکاتی را در دم کردن آن رعایت کرد. در ادامه طرز تهیه برنج آبکش و نکات مهم آن را به شما آموزش می دهیم.

طرز تهیه برنج آبکش
طرز تهیه برنج آبکش

مواد لازم

  • برنج به مقدار لازم
  • روغن به مقدار لازم
  • نمک به مقدار لازم
  • زعفران دم کرده به مقدار لازم
  • آب به مقدار کافی

طرز تهیه برنج آبکش

اولین نکته برای درست کردن یک پلو خوشمزه، تهیه برنج مرغوب و درجه یک است. هرچه برنج شما کیفیت بهتری داشته باشد در نهایت پلو شما خوشمزه‌تر خواهد شد.

اولین مرحله پخت برنج، خیساندن آن است. برنج را بعد از پاک کردن، با آب ولرم بدون این که مدام چنگ بزنید، آنقدر بشویید که آب روی برنج شفاف شود. سپس در ظرف مناسب روی برنج آب ولرم بریزید. آب باید تقریبا ۴ بند انگشت بالاتر از سطح برنج داخل ظرف باشد.

مقداری نمک به آب برنج اضافه کنید. اگر می خواهید آن را آبکش کنید، لازم نیست نگران مقدار نمک باشید، چرا که بعد از آبکش کردن می توانید با ریختن آب، نمک اضافی آن را بگیرید ولی اگر می خواهید برنج را به صورت کته بپزید، نمک آن را به اندازه بریزید یعنی آب برنج نه شور باشد و نه بی نمک. برای خیس خوردن برنج حداقل ۳ تا ۴ ساعت زمان لازم است.

بعد از این مدت برای پخت برنج، قابلمه موردنظر را انتخاب کرده و دوسوم آن را آب بریزید. در قابلمه را بگذارید و آن را روی شعله زیاد اجاق بگذارید تا آب به جوش آید. زمانی که آب به جوش آمد آب برنج را خالی کرده و برنج را در قابلمه حاوی آب در حال جوش بریزید. صبر کنید تا برنج داخل آب جوش بپزد.

خواندن
خواص ژل رویال برای پوست و مو

برای آنکه از زمان آبکش کردن برنج مطمئن شوید، یک دانه برنج در حال جوش را بردارید و بین دو انگشتتان له کنید یا داخل دهانتان بگذارید. مغز دانه برنج نباید سفت، زبر و خشک باشد.

یکی دیگر از نشانه های زمان آبکش کردن برنج این است که در این مرحله مقداری از دانه های برنج در حال جوش، روی آب قرار می گیرند. فقط مراقب باشید زمان ماندن برنج در آب جوش زیاد نشود، چون ممکن است به راحتی شفته شود.

آبکش کردن برنج 

وقتی از پخت برنج مطمئن شدید، آن را سریعا داخل آبکش ریخته و روی آن آب ولرم بریزید تا هم نمک اضافه برنج گرفته شود و هم کمی از حرارت بیفتد. (روی برنج آب سرد نریزید، چون شوک وارده به آن مانع قد کشیدن برنج می شود).

برای دم کردن برنج ابتدا قابلمه مناسبی آماده کرده و داخل آن مقداری روغن بریزید، به اندازه ای که کف قابلمه چرب شود. قابلمه را روی شعله اجاق گاز بگذارید تا داغ شود. سپس آن را از روی اجاق بردارید و کف قابلمه را به دلخواه با نان، حلقه های سیب زمینی یا مواد موردنظر برای ته دیگ بپوشانید.

بعد از اینکه ته دیگ را با سیب زمینی، نان یا هر چیز دیگری پوشش دادید، برنج داخل آبکش را با کفگیر بزرگ داخل قابلمه بریزید به طوری که فرم قرارگیری برنج به صورت کوه و به سمت وسط داخل قابلمه باشد و به دیواره های قابلمه نچسبد.

بعد از اینکه کل برنج را در قابلمه ریختید، در کاسه دیگری مخلوط روغن و آب را روی اجاق داغ کرده و روی برنج بریزید، قبل از اینکه در قابلمه را بگذارید با دسته کفگیر داخل برنج چند سوراخ ایجاد کنید تا برنج بهتر دم بکشد. سپس در قابلمه را ببندید. در این مرحله شعله اجاق باید زیاد باشد.

بعد از قرار دادن دم کنی روی قابلمه، وقتی صدای جزجز به گوشتان خورد و از قابلمه کمی بخار بیرون زد، شعله را کم کرده و بگذارید برنج حدود ۴۰ دقیقه تا یک ساعت روی شعله ملایم دم بکشد.

خواندن
هفت سین ؛ فلسفه، اجزای اصلی و نمادهای آن

برای داشتن برنج زعفرانی؛

برای آماده کردن پلوی زعفرانی مقداری پودر زعفران را در مقداری آب جوش داخل یک استکان کوچک حل کرده و استکان را موقع دم کردن روی برنج قرار دهید و در قابلمه را بگذارید تا زعفران هم همراه برنج دم کشیده و رنگ آن پررنگ تر شود.

سپس زمان کشیدن برنج، مقداری برنج را در یک کاسه کوچک بریزید، به آن زعفران اضافه کنید و هم بزنید و از این برنج زعفرانی برای تزیین روی برنج خود استفاده کنید.

طرز تهیه برنج آبکش
طرز تهیه برنج آبکش

نکات مهم برای آبکش و دم کردن برنج

• موقع آبکش کردن برنج کاسه ای را به صورت برگردان داخل کاسه ظرفشویی قرار داده و آبکش را روی کاسه قرار دهید، زیرا اگر کاسه به صورت معمول زیر آبکش قرار گیرد، داخل کاسه زیر آبکش، پر از آب حاصل از آبکشی برنج شده و برنج داخل آب خراب می شود.

• هنگام دم گذاشتن، سوراخ هایی را با دسته کفگیر در میان توده برنج ایجاد کنید، این سوراخ ها باعث می شود بخار از کف قابلمه به راحتی به سطح آمده و برنج زودتر دم بکشد.

• عاملی که موجب تفاوت در نتیجه کار می شود، اول میزان جوشاندن برنج و دوم میزان آبی است که به صورت آب و روغن و یا تنهایی به برنج اضافه می شود. این آب به هنگام دم افتادن برنج، تبخیر شده و به علت عدم خروج در فضای بسته قابلمه جذب برنج شده و هر چه مقدارش بیشتر باشد برنج را نرم و نرم تر و یا له می کند.

اگر می خواهید برنج خوب قد بکشد؛

• موقعی که در اوج جوشیدن است، یک استکان آب سرد داخل برنج بریزید.

• قابلمه را بزرگ انتخاب کنید تا برنج جای کافی برای قد کشیدن داشته باشد.

• هنگام جوشاندن برنج، دو قاشق روغن مایع داخل آب قابلمه بریزید تا هم خوب قد بکشد هم به اصطلاح خوش پخت شود.

خواندن
از خواص و مضرات نارنج چه می دانید؟

• موقع آبکش کردن برنج، روی برنج آب سرد نریزید زیرا به برنج شوک وارد کرده و جلوی ادامه قد کشیدن آن را می گیرد.

اگر برنجتان شور شد؛

• اگر هنگام پخت برنج کته و موقع جوشیدن برنج در آب، متوجه شدید که برنج خیلی شور شده است، داخل آب برنج چند تکه سیب زمینی پوست کنده بریزید. سیب زمینی، شوری غذا را به خود جذب می کند.

• اگر قبل از آبکش کردن برنج متوجه شوری آن شدید، موقع آبکش کردن، مقدار آب بیشتری روی برنج آبکش شده بریزید.

• اگر دیگر کار از کار گذشته بود و کاری برای جبران شوری برنج نمی توانستید انجام دهید خورش را کم نمک بپزید.

اگر برنج تان ته گرفت؛

• به سرعت چند تکه نان روی برنج بگذارید. نان بوی سوختگی را به خودش می گیرد.

• با پیاز هم می شود بوی سوختگی برنج را گرفت. چند حلقه پیاز را داخل برنج فرو کنید.

اگر برنج شما بی نمک یا کم نمک شد؛

• روی غذا با نمکدان نمک بپاشید.

• مقداری نمک را در آب جوش حل کرده و روی برنج بریزید.

• خورش را خوش نمک تر بپزید.

اگر می خواهید برنج پس از پخت سفید شود؛

• به آب برنج، هنگام جوشیدن یک قاشق آبلیمو یا آب نارنج و یا دو قاشق ماست یا دوغ اضافه کنید. مزیت دیگر این کار این است که دانه های برنج به هم نمی چسبند.

اگر برنجتان کمی بیشتر جوشید؛

• اگر برنجتان کمی بیشتر جوشید موقع آبکش کردن برنج، روی برنج آب سرد بریزید و سپس آن را آبکشی کنید برنج کمی خودش را جمع می کند.

• اگر برنجتان کمی بیشتر جوشید هنگام دم گذاشتن آن روی برنج آب و روغن اضافه نکنید.

مقالات آشپزی بیشتر بخوانید: