طرز تهیه دلمه کلم برگ

در این مطلب از مجله آشپزی تاپ کوکینگ طرز تهیه دلمه کلم برگ ، یکی از غذاهای اصیل و خوشمزه ایرانی را خواهیم داشت. در ادامه همراه ما باشید.

دلمه یکی از غذاهای بسیار اصیل و پرطرفدار ایرانی هستند که انواع بسیار متنوعی دارند. دلمه همیشه یکی از غذاهای محبوب چه در جمع های کوچک و چه در مهمانی های رسمی بوده است. از انواع آن دلمه برگ مو، دلمه کلم پیچ، دلمه بادمجان، دلمه گوجه و… هستند.

دلمه کلم برگ که اصالت آن به تبریز برمی گردد از خوشمزه ترین انواع دلمه هاست. در طبخ دلمه از ترکیب برنج و گوشت و انواع سبزی معطر استفاده می شود. دلمه کلم را می توانید در زمان کوتاهی تهیه کنید. حتی می توانید مواد داخل دلمه را تهیه کرده و در فریزر نگه دارید. در ادامه طرز تهیه دلمه کلم برگ را به شما آموزش می دهیم.

طرز تهیه دلمه کلم برگ
طرز تهیه دلمه کلم برگ

مواد لازم

  • گوشت چرخ کرده ۳۰۰ گرم
  • سبزی دلمه ۳۰۰ گرم
  • کلم بزرگ ۱ عدد
  • برنج ۱ پیمانه
  • لپه نصف پیمانه
  • پیاز ۱ عدد
  • آلو خورشی ۱ پیمانه (اختیاری)
  • شکر ۴ قاشق سوپخوری
  • سرکه سفید ۴ قاشق سوپخوری
  • زعفران دم کرده ۱ قاشق غذاخوری
  • رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
  • نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به مقدار لازم
  • روغن به مقدار لازم

* سبزی دلمه شامل جعفری، تره، شوید، گشنیز و ترخون می باشد. برای مواد بالا باید از ۶۰ گرم جعفری، ۴۰ گرم تره، ۳۰ گرم شوید، ۴۰ گرم گشنیز و ۳۰ گرم ترخون استفاده کنید.

طرز تهیه دلمه کلم برگ

ابتدا لپه را در یک کاسه آب می ریزیم، سپس نصف قاشق چایخوری نمک اضافه می کنیم و اجازه می دهیم به مدت ۲ ساعت خیس بخورد. پس از گذشت ۲ ساعت لپه را آبکشی می کنیم و به همراه ۲ لیوان آب داخل یک قابلمه مناسب می ریزیم تا بپزد.

خواندن
طرز تهیه خورش ریواس خوشمزه و مجلسی

برنج را هم از ۲ ساعت قبل در یک ظرف آب خیس می کنیم تا نرم شود، سپس آبکشی می کنیم. در ادامه یک تابه مناسب روی حرارت قرار می دهیم و پیاز را پس از خرد کردن به همراه کمی روغن در تابه تفت می دهیم تا سبک و طلایی شود.

در این مرحله گوشت چرخ کرده را به همراه مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه اضافه می کنیم و خوب تفت می دهیم تا گوشت تغییر رنگ بدهد و سرخ شود. در ادامه رب گوجه فرنگی و زعفران دم کرده را اضافه می کنیم و خوب تفت می دهیم تا رب سرخ شود.

حالا تابه را از روی حرارت بر می داریم و برنج خیسانده شده را به همراه سبزی خرد شده و لپه به مواد اضافه می کنیم و به خوبی مخلوط می کنیم.

حالا برگ های کلم سفید را داخل آب جوش می ریزیم تا نرم شوند. پس از اینکه خنک شدند از مواد آماده شده داخل کلم برگ می ریزیم و به صورت بقچه ای یا لوله ای جمع می کنیم و داخل قابلمه به صورت منسجم در کنار هم می چینیم تا باز نشوند. در این مرحله کار پیچیدن دلمه کلم ها تمام می شود.

طرز تهیه دلمه کلم برگ
طرز تهیه دلمه کلم برگ

پس از اینکه کار پیچیدن دلمه ها به پایان رسید زمان درست کردن سس دلمه است. یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی یا رب انار را تفت دهید. سپس شکر و سرکه و آبلیمو (اختیاری) را هم اضافه می کنیم. (برای طعم بهتر و لذیذتر دلمه می توانید نصف قاشق چایخوری دارچین و ۱ پیمانه آلو خورشی به سس آن اضافه کنید).

خواندن
طرز تهیه کباب مشتی یا کباب زردک اصفهانی

اگر در مواد دلمه نمک و فلفل ریخته اید، می توانید به سس مقدار خیلی کمی نمک و فلفل و ادویه های دلخواه اضافه کنید. باید حواستان باشد که دلمه ها زیادی شور یا تند نشوند. حالا نصف لیوان آب جوش اضافه کنید و مواد را به خوبی ترکیب کنید. صبر می کنیم تا بجوش بیاید و بعد از روی حرارت بر می داریم.

سس را روی دلمه ها می ریزیم و بشقاب سنگینی را روی دلمه ها قرار می دهیم و حرارت را زیاد می کنیم و درب قابلمه را می گذاریم تا بخار کند. زمانیکه بخار آن بلند شد حرارت را ملایم می کنیم و اجازه می دهیم تا دلمه کلم برگ به مدت ۱ ساعت ۳۰ دقیقه خوب بپزد.

وقتی سس به غلظت دلخواه رسید زیر دلمه را خاموش کرده و آن را در ظرف مورد نظرتان بچینید. دلمه کلم برگ شما آماده است. آن را در ظرف مناسب بچینید و از سس غلیظ کف قابلمه روی دلمه ها بریزید و سرو کنید.

طرز تهیه دلمه کلم برگ
طرز تهیه دلمه کلم برگ

نکات پخت

  • برخی طعم دلمه را ترش دوست دارند و از رب انار برای تهیه سس استفاده می کنند. اگر طعم ملس دوست دارید باید مقدار شکر و رب انار را تنظیم کنید.
  • اگر در کل علاقه ای به طعم ترش و یا ملس ندارید، می توانید از رب گوجه فرنگی و ادویه های دلخواه برای تهیه سس استفاده کنید.
  • به جای سرکه می توانید از ۴ قاشق سوپخوری آب لیمو ترش تازه استفاده کنید.
  • به جای گوشت می‌توانید از سویا یا گوشت مرغ پخته و ریش ریش شده استفاده کنید.
  • حتما از کلم‌های جوان و نسبتا کوچک استفاده کنید.
  • طرز تهیه دلمه کلم برگ ارومیه هم مثل دلمه کلم برگ تبریزی است.
خواندن
طرز تهیه کباب کوبیده رستورانی و مجلسی در خانه

مقالات آشپزی بیشتر بخوانید: