طرز تهیه نان کماج

در این مطلب از مجله آشپزی تاپ کوکینگ طرز تهیه نان کماج ، یکی از نان های محلی خوشمزه را خواهیم داشت. در ادامه همراه ما باشید.

نان کماج یکی از انواع نان‌های سنتی ایرانی بوده که در بسیاری از مناطق کشور تهیه می‌شود. این نان خوشمزه و مقوی با آرد، شیر، تخم مرغ، شکر، روغن، خمیر مایه و نمک تهیه شده و دارای بافتی نرم و لطیف است. نان کماج را می‌توان به‌‌ صورت ساده یا مغزدار تهیه کرد. در تهیه نان کماج مغزدار، معمولاً از مغزهای مختلف مانند گردو، پسته، بادام و کنجد استفاده می‌شود.

نان کماج یک نان بسیار خوشمزه و لذیذ است که می‌تواند به‌‌ عنوان صبحانه، عصرانه یا میان وعده سرو شود. این نان را می‌توان به‌‌ همراه انواع مربا، کره، پنیر و سبزیجات میل کرد. در ادامه طرز تهیه نان کماج به دو روش ساده و مغزدار را به شما آموزش می دهیم.

طرز تهیه نان کماج
طرز تهیه نان کماج

طرز تهیه نان کماج ساده

مواد لازم

  • آرد نان سنگک ۵۰۰ گرم
  • آب ولرم ۱ لیوان
  • خمیرمایه ۱ قاشق غذاخوری
  • شکر ۱ قاشق غذاخوری
  • نمک ½ قاشق چایخوری
  • روغن مایع ۱ قاشق غذاخوری
  • تخم مرغ ۱ عدد
  • شیر ۲ قاشق غذاخوری
  • زعفران دم کرده ۱ قاشق چایخوری
  • سیاه دانه، کنجد، رازیانه و زیره سبز به‌‌ مقدار دلخواه

طرز تهیه

  1. ابتدا خمیرمایه و شکر را در آب ولرم بریزید و خوب مخلوط کنید. سپس روی کاسه را با درپوش بپوشانید و به ‌‌مدت ۱۰ دقیقه در جای گرمی قرار دهید تا خمیر مایه عمل بیاید.
  2. در این فاصله آرد، نمک و روغن مایع را در کاسه‌ای بزرگ با هم مخلوط کنید. سپس خمیرمایه عمل آمده را به مواد اضافه کنید و با دست شروع به‌‌ورز دادن کنید.
  3. پس از اینکه خمیر به‌‌ خوبی ورز خورد، آن را داخل کاسه‌ای چرب قرار دهید و روی آن را با سلفون بپوشانید. سپس آن را در محل گرمی قرار دهید تا حجم آن در یک ساعت دو برابر شود.
  4. پس از اینکه خمیر استراحت کرد، آن را به‌‌ دو قسمت مساوی تقسیم کنید و هر قسمت را به‌‌ صورت مستطیلی با قطر حدود ۳ میلی‌متر باز کنید.
  5. روی خمیر را با مخلوط شیر، تخم مرغ و زعفران دم کرده رومال کنید و سپس با سیاه دانه، کنجد، رازیانه و زیره سبز تزئین کنید.
  6. خمیرها را به‌‌ صورت دلخواه برش بزنید و در سینی فر که از قبل با کاغذ روغنی پوشانده‌اید، قرار دهید.
  7. فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتی ‌گراد روشن کنید و نان‌ها را به‌‌ مدت ۲۰-۳۰ دقیقه در فر قرار دهید تا بپزند.
خواندن
طرز تهیه نان فطیر محلی و خوشمزه به چند روش متفاوت

پس از اینکه نان‌ها پختند، آن‌ها را از فر خارج کنید و اجازه دهید کمی خنک شوند. سپس نان‌های کماج ساده و خوشمزه خود را نوش جان کنید.

طرز تهیه نان کماج
طرز تهیه نان کماج

طرز تهیه نان کماج مغزدار

مواد لازم

نان کماج مغزدار مانند نان کماج ساده است؛ اما با این تفاوت که با مغزهای مختلف مانند گردو، پسته، کنجد و… تهیه می‌شود.

  • آرد نان سنگک ۵۰۰ گرم
  • آب ولرم ۱ لیوان
  • خمیر مایه ۲ قاشق چایخوری
  • شکر ۱ قاشق غذاخوری
  • روغن مایع ۱ قاشق غذاخوری
  • نمک ½ قاشق چایخوری
  • تخم مرغ ۱ عدد
  • شیر ۲ قاشق غذاخوری
  • مغز گردو به‌‌ مقدار دلخواه
  • مغز فندق به‌ مقدار دلخواه

طرز تهیه

  1. ابتدا خمیرمایه را با شکر در آب ولرم مخلوط کنید و به‌‌ مدت ۱۰ دقیقه در محل گرمی قرار دهید تا عمل بیاید.
  2. در یک کاسه بزرگ، آرد، نمک و روغن را با هم مخلوط کنید.
  3. خمیرمایه عمل آمده را به‌‌ مخلوط آرد اضافه کنید و با دست یا همزن برقی به‌‌ مدت ۵ دقیقه ورز دهید تا خمیر نرم و لطیفی حاصل شود.
  4. خمیر را به‌‌ مدت ۱ ساعت در محل گرمی قرار دهید تا حجم آن دو برابر شود.
  5. سپس خمیر را به‌‌ دو قسمت مساوی تقسیم کنید و هر قسمت را به‌‌ صورت مستطیل باز کنید.
  6. روی یک قسمت خمیر را با شیر و تخم مرغ رومال کنید، مغز گردو و مغز فندق بپاشید و قسمت دیگر خمیر را روی آن قرار دهید.
  7. خمیر را به‌‌ صورت دلخواه برش دهید و در سینی فر که با کاغذ روغنی پوشانده شده است، قرار دهید.
  8. نان‌ها را به‌‌ مدت ۳۰ دقیقه در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا بپزند.
  9. نان‌های کماج مغزدار را از فر خارج کنید و پس از خنک شدن، سرو کنید.
خواندن
طرز تهیه نان پستو ریحان ☀️ نان خوشمزه و پرطرفدار
طرز تهیه نان کماج
طرز تهیه نان کماج

چند نکته

  • برای تهیه نان کماج مغزدار می‌توانید از انواع مغزهای دیگر مانند پسته به دلخواه استفاده کنید.
  • میزان نمک و شکر را می‌توانید با توجه به‌‌ ذائقه خود تنظیم کنید.
  • برای جلوگیری از چسبیدن خمیر به‌‌ دست، می‌توانید در حین ورز دادن، کمی آرد اضافه کنید.

خواص نان کماج

این نان از مواد اولیه‌ای مانند آرد گندم، تخم مرغ، روغن، شکر، شیر و خمیرمایه تهیه می‌شود. نان کماج دارای فواید متعددی برای سلامتی است که در ادامه به‌‌ برخی از آن ها اشاره می‌کنیم:

  • منبع غنی از انرژی

نان کماج به‌‌ دلیل داشتن کربوهیدرات‌های پیچیده، منبع غنی از انرژی است. این نان می‌تواند به‌‌ عنوان یک میان وعده یا صبحانه‌ای مقوی مورد استفاده قرار گیرد.

  • سرشار از فیبر

نان کماج سرشار از فیبر بوده که برای سلامتی دستگاه گوارش مفید است. فیبر می‌تواند به‌‌ بهبود حرکات روده و جلوگیری از یبوست کمک کند.

  • منبع خوبی از پروتئین

نان کماج به‌‌ دلیل داشتن تخم مرغ و شیر، منبع خوبی از پروتئین است. پروتئین از اهمیت بالایی برای ساخت و بازسازی بافت‌های بدن برخوردار است.

  • حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی

نان کماج حاوی مقادیری از ویتامین‌های گروه B، ویتامین A، کلسیم، آهن و روی است. این مواد مغذی بسیار مفید و مهم هستند.

سخن پایانی

نان کماج یکی از نان‌های خوشمزه و لذیذ ایرانی بوده که از مواد اولیه‌ای ساده و در دسترس تهیه می‌شود. این نان بافتی نرم و لطیف داشته و به‌‌دلیل طعم شیرین و عطر دل انگیز خود، گزینه‌ای عالی برای صبحانه، عصرانه یا میان وعده محسوب می‌شود. طرز تهیه نان کماج بسیار ساده و آسان است و به‌‌کمی مهارت و تجربه نیاز دارد. در این مقاله سعی بر این داشته ایم با ارائه مراحل تهیه این نان به‌‌صورت مرحله به‌‌مرحله، شما را در تهیه آن راهنمایی کنیم. امیدواریم با استفاده از این آموزش، بتوانید نان کماج خوشمزه و لذیذی در منزل تهیه کنید و از آن لذت ببرید.

خواندن
طرز تهیه کروسان با خمیر هزارلا آماده

به این مقاله امتیاز دهید