روغن زیتون و روغن کنجد دو نوع روغن خوراکی بسیار سالم و پرکاربرد هستند که خواص مختلفی دارند و استفاده از آنها در کنار روغنهای دیگری مانند روغن کانولا برای سلامتی قلب بسیار مفید است. این سه روغن گیاهی از دانههای زیتون، کنجد و کلزا استخراج میشوند و هر یک دارای خواص، ویژگیها و کاربردهای متفاوتی هستند. در این مطلب قصد داریم روغنهای زیتون و کنجد را با هم مقایسه کنیم و توضیح دهیم که کدامیک بهعنوان روغن سرخ کردنی و کدام یک بهعنوان روغن پختوپز مورد استفاده قرار میگیرند.
آشنایی با تفاوتهای بین روغن زیتون و روغن کنجد
همانطور که در مقدمه نیز اشاره کردیم، روغنهای خوراکی زیتون و کنجد، هر دو روغن گیاهی هستند و فواید مختلفی دارند. از مهمترین شباهتهای بین این دو نوع میتوان به مواردی مانند طبیعی بودن مواد اولیه، قابل استفاده برای کاربردهای آشپزی، غنی بودن از مواد معدنی و مبارزه با بیماریهای مزمن اشاره کرد. این دو نوع روغن از نظر ویژگیها و کاربردها تفاوتهایی نیز دارند که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد.
تفاوت در طعم
یکی از مهمترین تفاوتهای بین روغن زیتون و کنجد، تفاوت در طعم آنهاست. در واقع اصلیترین تفاوت بین این دو نوع روغن در طعم آنها نهفته است. طعم روغنی که از زیتون استخراج شده، طعمی کرهای و تلخ و طعم روغن استخراجشده از دانههای کنجد، خاکی و آجیلی است. به دلیل این تفاوت طعم، کاربردهای آشپزی این روغنها نیز با هم متفاوت است.
تفاوت در دمای دود و نحوه مصرف
درست است که روغنهای گیاهی کنجد و زیتون پرمصرفترین روغنهای خوراکی هستند و در طبخ و سرو غذاهای گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند؛ اما باتوجهبه متفاوت بودن نقطه دود کاربرد آن نیز با هم تفاوت دارد. دمای دود روغن پختوپز زیتون از دمای دود روغن کنجد کمتر است و با قرار گرفتن در معرض حرارت بلافاصله دود میشود. به همین دلیل از این نوع روغن بیشتر در تهیه پیشغذا، انواع سالاد و سرو مواد غذایی مانند برنج و … استفاده میشود و به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، معده و روده کمک زیادی میکند. روغن گیاهی کنجد به دلیل بالا بودن نقطه دود در تهیه کیک و شیرینی و پخت غذاهای سرخکردنی استفاده میشود. بسیاری از افراد به بوی کنجد حساس هستند؛ به همین دلیل حتما باید از نوع بدون بوی آن برای طبخ غذا استفاده کنند.
تفاوت در کاربرد
یکی دیگر از تفاوتهای بین روغنهای زیتون و کنجد، این است که از لحاظ کاربرد نیز با هم فرق دارند. روغن زیتون نهتنها بهترین روغن برای پختوپز است و مصرف روزانه نوع خالص آن در تهیه انواع سالاد و غذاهای سرد کاربرد زیادی دارد؛ بلکه برای لطافت و نرمی پوستومو نیز مورد استفاده قرار میگیرد. چربیهای تک غیراشباع این روغن برای بدن بهویژه قلب و پوست فواید زیادی دارد.
روغن کنجد بهترین روغن سرخ کردنی بهشمار میروند و برای تهیه موادغذای سرخشده کاربرد بیشتری دارد. نقطه دود این روغن بالاست و در مقابل حرارت شدید، مقاومت زیادی دارد؛ بنابراین بهعنوان روغن سرخ کردنی در کنار روغنهای دیگری مانند روغن کانولا برای تفت دادن، کباب کردن و سرخ کردن مواد غذایی استفاده میشود.
تفاوت در ارزش غذایی و اطلاعات تغذیه
تفاوت دیگری که بین این دو روغن وجود دارد، تفاوت در ارزش غذایی و اطلاعات تغذیه است. در یک قاشق غذا خوری روغن دانه کنجد، مقدار کالری ۱۲۰، پروتئین ۰ گرم، چربی ۱۴ گرم، کربوهیدرات ۰ گرم، فیبر ۰ گرم و شکر ۰ گرم است. در ترکیبات این روغن، دو نوع اسیدچرب به نامهای امگا ۳ و امگا ۶ وجود دارد که هر دو از چربیهای غیراشباع و مورد نیاز بدن هستند و از ابتلا به بیماریهای قلبی و بیماری سرطان پیشگیری میکنند و باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن میشوند. از فواید دیگر این روغن میتوان به مواردی مانند تنظیم قند خون، پیشگیری از دیابت، تسکین درد مفاصل، کاهش کلسترول بد خون، ارتقا سلامت پوست و مو و … اشاره کرد.
در یک قاشق غذاخوری روغن زیتون مقدار کالری ۱۱۹، چربی ۱۴ گرم، سدیم ۰٫۳ گرم، کربوهیدرات ۰ گرم، فیبر ۰ گرم، شکر ۰ گرم، پروتئین ۰ گرم، ویتامین ای ۱٫۹ میلیگرم، ویتامین کا ۸٫۱ میلیگرم و پتاسیم ۰٫۱ میلیگرم است. فواید مهم استفاده از این نوع روغن عبارتاند از: پیشگیری از سرطان، پیشگیری از سکته، ارتقا سلامت قلب، پیشگیری از اختلالات سیستم عصبی و مغز، ارتقا سلامت عمومی بدن، جلوگیری از ابتلا به آلزایمر و … .
تفاوت در منبع استخراج و قیمت
یکی از تفاوتهای بین روغنهای کنجد و زیتون که بسیاری از افراد شاید تابهحال به آن توجهی نداشتهاند، تفاوت در منبع استخراج روغن است. روغن کنجد را از دانههای خام یا برشتهشده کنجد استخراج میکنند؛ اما روغن زیتون از میوه زیتونهای رسیده بهدست میآید. روغن دانه کنجد یک روغن شفاف است که رنگ آن کمی متمایل به زرد بوده و طعم متعادلی دارد. آنتیاکسیدانهای موجود در این محصول به التیام پوستهای خشک کمک زیادی میکند. قیمت روغن خوراکی میوه زیتون از قیمت روغن سرخ کردنی کنجد گرانتر است. دلیل این تفاوت قیمت به دلیل بیشتر بودن فواید و ارزش غذایی بیشتر آن است.
بین روغن زیتون و روغن کنجد کدام یک برای مصارف خانگی مناسبتر است؟
اینکه از بین این دو نوع روغن کدام یک برای مصارف خانگی مناسب است، به عواملی مانند ذائقه، سلیقه رژیم غذایی و نوع پختوپز بستگی دارد. روغن دانه کنجد بهعنوان روغن سرخ کردنی برای پخت غذاهای سرخشده مناسب است؛ زیرا نقطه دود بالاتری دارد و در مقابل حرارت مقاوم است. روغن پختوپز زیتون هم برای درست کردن سالاد و سرو غذاهای سرد مورد استفاده قرار میگیرد. تهیه غذا با این دو نوع روغن گیاهی تاثیر زیادی در سلامت جسمی و روانی افراد دارد. اگر برای سلامتی خود و اعضای خانوادهتان اهمیت قائل هستید، حتما در سبد غذایی خود این روغنها را بگنجانید.
خرید آنلاین بهترین روغنهای گیاهی از شرکتهای معتبر
در این مطلب راجعبه تفاوتهای بین روغن زیتون و روغن کنجد صحبت کردیم و توضیح دادیم که این دو محصول از لحاظ طعم، دمای دود، نحوه مصرف، کاربرد، ارزش غذایی و اطلاعات تغذیه، منبع استخراج و قیمت با هم متفاوت هستند؛ اما هر دو محصول بهعنوان بهترین روغنهای خوراکی گیاهی فواید زیادی برای سلامتی دارند و بسته به نوع غذا و ذائقه خود میتوانید از روغن کانولا، زیتون یا کنجد در پختوپز و سرخ کردن غذاها استفاده کنید. برای خرید این محصولات همواره به دنبال شرکتهایی باشید که باکیفیتترین انواع روغن با مناسبترین قیمت در اختیار آنها قرار میدهند و شرایط خرید آنلاین از طریق سایت را نیز برای مشتریان خود فراهم کردهاند.