طرز تهیه کبه عربی
در این مطلب از مجله آشپزی تاپ کوکینگ طرز تهیه کبه عربی را خواهیم داشت. برای آشنایی با دستور پخت این غذای خوشمزه، محبوب و اصیل عربی در ادامه همراه ما باشید.
کُبه عربی یا کپه و یا در اصل به قول لبنانیها که صاحب اصلی این غذا هستند «کیبه»، یکی از خوشمزهترین و مقویترین غذاهای عربی است که اتفاقا در ایران و به خصوص جنوب کشورمان هم طرفداران زیادی دارد. کبه یکی از انواع غذاهای معروف و پرطرفدار کشورهای عربی است. این غذا در دسته کوفته ها قرار می گیرد و به آن کوفته کبه هم می گویند. طرز تهیه کبه دو نوع است، یک نوع خشک که با برنج یا مخلوط برنج و عدس تهیه می شود و نوع دیگر که با بلغور گندم درست می شود.
جالب است بدانید که کبه کرمانشاهی، خوزستانی و عراقی هم با کمی زیاد و کم در مقدار و نوع مواد بسیار معروف هستند اما کبه با طعم لبنانی در حقیقت اصیلترین طعم این غذا را دارد. این غذای لبنانی در اصل با بلغور گندم، پیاز رنده شده، گوشت چرخکرده گوسفند، بز یا شتر و ادویههایی مثل زردچوبه و جوزهندی، فلفل قرمز و سیاه و میخک درست میشود. کپه را معمولا به شکل توپ گرد یا کمی کشیدهتر و شبیه توپ بیسبال درست میکنند. در ادامه ما طرز تهیه دو نوع کبه بلغور و کبه برنج را به شما آموزش می دهیم.
طرز تهیه کبه بلغور
مواد لازم
گوشت چرخ کرده گوساله | ۱۰۰۰ گرم |
بلغور گندم | ۲۵۰ گرم |
نمک و فلفل قرمز و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
پودر زیره سبز | یک چهارم قاشق چایخوری |
پیاز متوسط | دو عدد |
روغن زیتون | دو قاشق غذاخوری |
روغن مایع سرخ کردنی | به اندازه لازم |
طرز تهیه
ابتدا بلغور گندم را در ظرفی به مدت نیم ساعت (در آب سرد) خیس کنید. بعد از نیم ساعت خیس کردن آن را بشویید و و کنار بگذارید تا آب آن کشیده شود.
در مرحله بعد یک عدد پیاز را ریز کنید و داخل ظرف مورد نظرتان سرخ کنید. در همین حین گوشت چرخ کرده را به پیاز داغتان اضافه کنید و خوب تفت دهید و نمک و فلفل و پودر زیره و جوز هندی را بریزید و خوب با موادتان مخلوط کنید و زمانی که رنگ گوشتتان عوض شد حرارت گاز را خاموش کنید تا سرد شود.
در این مرحله به اندازه یک گلوله کوچک از بلغور گندم را بردارید و کف دستتان یک حفره ایجاد کنید و زمانی که یک گودی ایجاد شد با یک قاشق مقداری از مواد را داخل حفره بریزید و با دقت حفره را جمع کنید و در دستتان ورز و حالت دهید.
در آخر کبه ها را دانه دانه در روغن داغ داخل ماهیتابه با حرارت ملایم سرخ کنید و زمانی که به رنگ طلایی تیره شدند از روغن خارج کنید و داخل دیس بچینید.
نکته: می توانید کبه ها را بپیچید اما سرخ نکنید و داخل فریزر قرار دهید و هر زمان نیاز بود از فریزر در آورده و سرخ کنید. با این کار به مدت سه ماه می توانید کبه ها را نگهداری کنید.
طرز تهیه کبه برنج
مواد لازم
برنج نیم دانه خام | ۳ پیمانه |
گوشت گوساله بدون استخوان ریز ریز شده | نیم کیلو |
پیاز بزرگ | ۳ عدد |
کشمش | ۲۵۰ گرم |
گردو ریز شده | یک لیوان |
جعفری خورد شده | نیم کیلو |
خلال بادام | یک لیوان |
تخم مرغ | ۶ عدد |
نمک و زردچوبه | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
طرز تهیه
ابتدا برنج نیم دانه ایرانی را چندین بار بشویید و حدود ۱۲ ساعت (از شب قبل) خیسانده و کنار بگذارید. سپس پیاز ها را نگینی خورد در روغن سرخ کنید در حدی که طلایی شود. گوشت گوساله را روی تخته آشپزخانه ریز ریز کنید، بعد بشویید و زمانی که آب گوشت ها در آبکش کشیده شد داخل پیاز داغ تفت دهید. خلال بادام و گردوهای خرد شده را به گوشت اضافه کرده و کشمش شسته شده را داخل گوشت و پیاز بریزید. در اینجا باید توجه داشته باشید کشمش ها داخل روغن زیاد تفت نخورند این کار باعث ترکیدگی کشمش خواهد شد.
مقداری نمک و زردچوبه اضافه کرده و در آخر جعفری هایی را که از قبل پاک کرده اید، شسته و خرد کنید و داخل مواد ریخته و در حد بسیار کم تفت داده شود. در اینجا همه مواد را با تفت دادن مخلوط کنید.
برنج نیم دانه را که از قبل بخیسانید. داخل قابلمه ای بریزید و بصورت کته در آورید، اما به این صورت انجام دهید. ابتدا برنج را ریخته و کمی نمک اضافه کنید در حدی که خوش نمک شود و به هیچ عنوان روغن به برنج اضافه نمیکنیم. به برنج در حال جوش زردچوبه را اضافه کنید. آب برنج باید در حدی باشد که برنج له (شفته) شود. زمانی که آب برنج کشیده شد و برنج به مرحله دم رسید، برنج زرد رنگ دم کشیده را داخل سینی بزرگ ریخته و بگذارید خنک شود. برنج تقریبا گرم ورز داده شود در غیر این صورت ورز دادن و له شدن برنج سخت خواهد شد. برای پخت این نوع کبه حتما از برنج نیم دانه ایرانی استفاده کنید عطر و طعم خوبی به کبه خواهد داد.
بعد داخل سینی، برنج را خوب ورز دهید و به اندازه گلوله ای که کف دست جا شود (به اندازه نارنگی)، مقداری برداشته و کف دست خود را گود کنید و داخل برنج را مواد گوشت و کشمشی که از قبل آماده کرده بودید قرار دهید.
توجه داشته باشید که مواد داخل برنج به اندازه چشمی یا با یک قاشق غذاخوری، منظور تا حدی که داخل گودی برنج پر شود، باشد. سعی کنید بیش از حد مواد داخل برنج قرار ندهید چون از لابلای برنج بیرون خواهد زد و هنگام سرخ کردن روغن را خراب خواهد کرد. به آرامی برنجی را که، مواد داخل آن است را جمع کنید و در دست به آرامی ورز دهید تا به طور متفاوتی شکل بگیرد و به حالت گرد و حالت کشیده حالت دهید.
اکنون کبه های حالت داده شده را کنار ظرفی بگذارید و ماهی تابه را پر از روغن کنید. داخل کاسه ای جدا تخم مرغ را بشکنید، با چنگال خوب هم بزنید و کبه های آماده شده را یکی یکی داخل تخم مرغ ها قرار دهید (کبه زمانی داخل تخم مرغ قرار بگیرد که سریع آماده سرخ کردن شود).
زمانی که کبه مورد نظر شما آغشته به تخم مرغ شد، در روغن داغ سرخ کنید. سعی کنید هنگام برگرداندن کبه احتیاط را رعایت کنید. به هیچ عنوان نباید سوراخ شود در اینصورت تمام مواد داخل روغن داغ پخش خواهد شد. زمانی که کبه ها سرخ شدند، داخل ظرف مورد نظرتان را جعفری تازه بریزید و کبه ها را روی جعفری قرار دهید و آنها را سرو کنید.
نکات قابل توجه
- اگر بعد از چرخ کردن برنج با سیب زمینی مایه شما خیلی شل بود، مقداری آرد را به آن اضافه کنید.
- با توجه به ذائقهتان و اگر طعم شیرینی در غذا را دوست دارید، میتوانید مقداری کشمش را هنگام اضافه کردن سبزیجات خرد شده به مواد، اضافه کنید و تفت دهید.
- کبه را می توان به مدت طولانی در فریزر نگه داشت و بعد مصرف نمود. برای اینکه کبه ها به یکدیگر نچسبند. کبهها را در یک سینی بچینید و مدتی در یخچال قرار دهید. سپس آن ها را درون کیسه فریزر یا ظرف دربسته بگذارید و در فریزر قرار دهید.
- اگر شما رژیم غذایی گیاهخواری دارید، میتوانید کبه را به صورت کاملاً گیاهی و بدون گوشت چرخ کرده نیز تهیه نمود.
مقالات آشپزی بیشتر بخوانید:
- شله مشهدی ، اصیل ترین غذای مشهد
- طرز تهیه ته چین مرغ ، غذایی مجلسی و لذیذ | Tahchin
- طرز تهیه مانتی غذای محبوب و سنتی ترکیه | Manti
- طرز تهیه چکدرمه ، غذای مشهور و لذیذ ترکمنی
- طرز تهیه لوبیا پلو شیرازی ، غذایی مقوی و خوشمزه
- طرز تهیه ته چین مرغ ، غذایی مجلسی و لذیذ | Tahchin
- شله مشهدی ، اصیل ترین غذای مشهد
- طرز تهیه یخنی گوشت ، خورشت لذیذ درگزی
- یخنی مرغ ، غذای اصیل و خوشمزه درگزی