روش خشک کردن توت سفید
در این مطلب از مجله آشپزی تاپ کوکینگ روش خشک کردن توت سفید، از میوه های بسیار مغذی و پرخاصیت را خواهیم داشت. در ادامه همراه ما باشید.
میوه خشک یکی از تنقلات سالم و مفید است که با انواع میوه ها تهیه می شود. توت سفید یکی از میوه های پرطرفدار بهاری است که خوشبختانه به مقدار زیاد در کشور ما وجود دارد. توت سفید یک منبع عالی از آنتی اکسیدان است و همچنین در کاهش فشار خون و کاهش بیماری های قلبی تاثیر بسیار خوبی دارد.
خشک کردن توت سفید یکی از روش های نگهداری و بهره بردن از خواص آن در تمامی فصول است. به یاد داشته باشید گرچه توت خشک یک ماده غذایی واقعا سالم است، اما نباید در خوردن آن زیاده روی کرد. در ادامه روش های مختلف خشک کردن توت سفید بدون سیاه شدن را به شما آموزش می دهیم.
توت مناسب برای خشک کردن، توت رسیده و نرم است. توت را قبل از خشک کردن نشوئید. کافیست دست چین شده و تمیز باشد و برگ ها و شاخه های بین آن را بردارید.
روش های مختلف خشک کردن توت
خشک کردن در آفتاب
معمول ترین و ابتدایی ترین روش خشک کردن میوه با استفاده از آفتاب است. در این روش لازم است چند روز متوالی هوا آفتابی و صاف بدون وزش باد باشد. همچنین رطوبت هوا هم مهم است. رطوبت هوا باید پایینتر از %۶۰ باشد. در غیر این صورت فرآیند خشک شدن توت طولانیتر شده و ممکن است عواملی همچون گرد و غبار، حشرات و پرندگان شما را به زحمت بیندازد و در نهایت هم کیفیت توتهای خشک شده پایین بیاید. اگر این شرایط فراهم نیست میتوانید از سایر روشهای خشک کردن توت استفاده کنید.
یک پارچه تمیز و نخی را در محلی آفتابگیر پهن کنید. می توانید پارچه را روی سینی یا سید حصیری بیندازید. توت ها را به صورت یک دست روی آن قرار دهید. سعی کنید روی هم انباشته نشوند.
برای جلوگیری از نشستن حشرات بر روی توتها یک پارچه توری روی توتها پهن کنید. توجه داشته باشید جایی که برای خشک کردن توت در نظر گرفتید نزدیک لانه مورچهها نباشد، چون در این صورت توتها پر از مورچه میشوند.
توت ها را برای مدت ۲ تا ۴ روز در معرض حرارت مستقیم خورشید قرار دهید. بعد از این که به صورت نیمه خشک تبدیل شد، به سایه منتقل کنید. (اگر توت فقط زیر نور خورشید و یا فقط در سایه خشک بشه درنهایت توت خشک های سیاه رنگی خواهید داشت. اما اگر نیمی از فرآیند خشک شدن در زیر نور خورشید و نیم دیگر در سایه باشد، توت خشک های عالی و خوشمزه ای خواهید داشت).
خشک کردن کامل توت باید در سایه و جایی خنک که جریان هوا وجود داشته باشد انجام گیرد. بهتر است از باد پنکه استفاده کنید.
در صورت تمایل سینی فر را کاغذ روغنی بیندازید و توت های خشک را روی آن پهن کنید. سپس سینی را ۱۰_ ۸ دقیقه در فر با حرارت ۱۵۰ بگذارید.
در روش سنتی چون چند روز طول می کشد تا توت رطوبت خود را از دست بدهد باعث سیاه شدن توت می گردد، پس بهتر است کمی آبلیمو به توت ها زده شود تا توت سیاه نشود.
خشک کردن در مایکروفر
مایکروویو، یک روش سریع دیگری برای خشک کردن توت می باشد. سیستمهای خشک کردن مایکروویو، زمان خشک کردن را بدون اینکه اثر منفی بر روی کیفیت محصول داشته باشند، به طور قابل توجهی کاهش میدهند. با استفاده ازماکروویو در عرض ۳ دقیقه میتوانید توت خشک تهیه نمایید.
خشک کردن در میوه خشک کن
راه دیگر استفاده از دستگاه میوه خشک کن است که سبب می شود آب میوه به صورت خیلی آرام، آهسته و با حرارت خیلی کم تبخیر شود. دستگاه را بر روی خشک کردن میوه تنظیم کنید و یا روی حرارت ۵۷ درجه سانتیگراد قرار دهید. نوع دستگاه میوه خشک کن، حدود ۱۴- ۲۴ ساعت برای خشک شدن توت زمان لازم است. در طول این مدت زمان میوه ها رو چک کنید تا بیش از حد خشک نشوند. بهتر است کمی آبلیمو به توت ها بزنید تا سیاه نشوند.
خشک کردن در فر
اگر در منزل میوه خشک کن ندارید، خشک کردن با فر نیز میتواند یکی از بهترین روشها برای این کار باشد. کف سینی فر کاغذ روغنی بیندازید تا توتها بعد از خشک شدن به کف سینی نچسبند. توتها را طوری در سینی بریزید که روی هم قرار نگیرند و کمی از هم فاصله داشته باشند.
ابتدا فر را با درجه ۷۰ تا ۸۰ درجه روش کنید. سینی را در فر قرار داده و هر نیم ساعت سینی را بچرخانید تا تمام توت ها به طور یکنواخت خشک شوند.
میوه های خشک شده را از فر خارج کرده و درون ظرف شیشه ای بریزید. چند روز درب ظرف را نبندید تا رطوبت توت سفید به طور کامل کشیده شود. در طول این مدت میوه ها را با تکان دادن جا به جا کنید. بعد از گذشت چند روز درب ظرف را ببندید. خشک کردن توت به این روش در حدود ۱-۳ ساعت زمان می برد.
روش قدیمی خشک کردن توت سفید
در قدیم بوتههای خار شتر را در زیر درختان توت قرار میدادند. و با افتادن توت روی خارها صدمهای به توت وارد نمیشد و در لابه لای آن گیر میکرد.
در این روش هوا به همه نقاط توت میرسید و یکنواخت خشک میشد. بعد از خشک شدن، خارها را بر روی پارچهای تکان میدادند و توتها را جدا میکردند.
از مزایا دیگر این روش این بود که تمیز و بدون دخالت دست انسان خشک میشد و به خاطر وجود خار، پرندگان و مورچگان به سختی میتوانستند به آن نزدیک شوند.
روش نگهداری توت خشک
بهترین شیوه و شرایط برای نگهداری این ماده خوراکی خوش طعم، قرار دادن در ظروف مناسب در بسته و نگهداری در یخچال یا فریزر است.
چند نکته
- توت های سفید در اوج رسیده بودن برای خشک کردن مناسب هستند.
- توت خشک یک ماده غذایی واقعا سالم است ، اما نباید در خوردن آن زیاده روی کرد.
- توت ها را بعد از خشک شدن داخل ظرف در بسته و در محیط یخچال نگهداری کنید.
مقالات آشپزی بیشتر بخوانید:
- بهترین روش دم کردن زعفران و نکات آن
- مهمترین خواص فلفل دلمه ای و مضرات آن
- فلفل دلمه ای نر و ماده ، شایعه یا واقعیت ؟
- طرز تهیه ماست خانگی خوشمزه با بافتی سفت
- طرز تهیه شکلات صبحانه خانگی خوشمزه
- طرز تهیه شیر عسلی خانگی و خوشمزه