طرز تهیه آش بادمجان
در این مطلب از مجله آشپزی تاپ کوکینگ طرز تهیه آش بادمجان ، یکی از مقوی ترین و خوشمزه ترین آش های ایرانی را خواهیم داشت. در ادامه همراه ما باشید.
آش یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که به دلیل داشتن مواد مغذی و تنوع بالایی که دارد بسیار مورد توجه ایرانیان قرار گرفته است. آش در بسیاری از مراسمات مذهبی در ایران تهیه می شود و همین طور یکی از غذاهای مخصوص فصل سرماست. آش بادمجان یکی از انواع آش های ایرانی است که اصالتی همدانی دارد ولی به دلیل اینکه طعم بسیار خوبی دارد در شهرهای ملایر، تویسرکان، کرمانشاه و… هم طبخ می شود.
آش بادمجان یکی از انواع آش های سنتی و قدیمی ایرانی است که همانطور که از نامش مشخص است اصلی ترین ماده آن بادمجان است. این آش خوشمزه مانند اکثر آش های ایرانی با حبوبات طبخ می شود. جالب است بدانید که آش بادمجان علاوه بر حبوبات حاوی گوشت هم است. البته استفاده از گوشت در این آش اختیاری است و شما در صورت دلخواه می توانید گوشت را از دستور آن حذف کنید. این آش به دلیل داشتن حبوبات و گوشت، منبعی سرشار از کالری و پروتئین است و فوق العاده مقوی است. در ادامه با طرز تهیه آش بادمجان با ما باشید.
مواد لازم
- گوشت سردست ۴۰۰ گرم
- بادمجان ۱ کیلوگرم
- پیاز ۳ عدد
- سیر ۴ حبه
- نخود ۱۰۰ گرم
- لوبیا قرمز ۱۰۰ گرم
- لوبیا سفید ۱۰۰ گرم
- بلغور گندم ۲۵۰ گرم
- کشک ۲۰۰ گرم
- نعناع خشک ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به اندازه کافی
طرز تهیه
– ابتدا بهتر است از شب قبل حبوبات (نخود ، لوبیا سفید و لوبیا قرمز) را هر کدام به صورت جداگانه در کاسه ای بریزیم و تا روی آنها آب بگیریم تا صبح خیس بخورند و در صورتی که امکانش هست ۲ الی ۳ بار آب آنها را بیرون می ریزیم و مجددا کاسه ها را پر از آب می کنیم. این کار باعث می شود نفخ حبوبات به طور کامل از بین برود. برای شروع آشپزی نخود را در قابلمه ای کوچک پر از آب می گذاریم بپزد و لوبیا سفید و قرمز را نیز در قابلمه ای دیگر می ریزیم و روی آن ها آب می ریزیم و می گذاریم با هم پخته شوند.
– یک عدد از پیازها را پوست می گیریم و می شوییم و روی تخته نگینی خرد می کنیم و در قابلمه ای روغن می ریزیم و صبر می کنیم تا با حرارت کم داغ شود، سپس پیازها را در روغن تفت می دهیم تا نرم شوند و گوشت را اضافه می کنیم و تفت می دهیم. زمانی که رنگ آن کاملا تغییر کرد و کمی سرخ شد ۲ لیوان آب روی گوشت می ریزیم و حرارت را کم می کنیم تا خوب مغز پخت شود. بلغور را نیز در قابلمه ای بزرگ می ریزیم و ۸ لیوان آب روی آن می ریزیم و صبر می کنیم تا با حرارت کم بپزد.
– تا پخت گوشت بادمجان ها را آماده می کنیم اول آن ها را پوست می گیریم و می شوییم و در آبکش قرار می دهیم تا خشک شوند و سپس کمی نمک روی آن ها می پاشیم و به مدت ۳۰ دقیقه اجازه می دهیم نمک روی بادمجان ها بماند تا تلخی شان بیرون شود و همین طور کم تر روغن جذب کنند.
– بادمجان ها را با یک دستمال تمیز آشپزخانه خشک می کنیم و از وسط نصف می کنیم و در تابه ای بزرگ روغن می ریزیم و حرارت را کم می کنیم تا داغ شود سپس بادمجان ها را در تابه می چینیم تا سرخ شوند و بعد بر می گردانیم تا طرف دیگر آن ها نیز سرخ شود. سپس در بشقابی می گذاریم تا خنک شوند و آن وقت به صورت مربع های کوچک برش می دهیم و کنار می گذاریم. گوشت پخته شده را می گذاریم تا خنک شود و سپس از قابلمه بیرون می آوریم و ریش ریش می کنیم و کنار می گذاریم.
– حبوبات پخته شده (نخود و لوبیا سفید و قرمز) را در قابلمه ای که بلغور در حال پخت است می ریزیم و پیاز های باقی مانده را پوست می گیریم و می شوییم و روی تخته نگینی خرد می کنیم و در تابه ای روغن می ریزیم و صبر می کنیم تا با حرارت کم داغ شود. نصف پیازها را در روغن تفت می دهیم تا طلایی شوند، سپس در بشقابی می ریزیم تا برای تزئین استفاده کنیم و نصف باقی مانده پیاز ها را همراه با کمی زردچوبه داخل تابه می ریزیم و مجددا تفت می دهیم تا نرم شود و به مواد آش اضافه می کنیم.
– سیر ها را پوست می گیریم و می شوییم و خلالی خرد می کنیم و در تابه سرخ می کنیم و کنار می گذاریم. گوشت ریش ریش شده و بادمجان های خرد شده را به مواد داخل قابلمه آش می افزاییم و هم می زنیم تا مواد مخلوط شوند و حرارت را ملایم می کنیم تا آش خوب بپزد و اصطلاحا جا بیافتد. زمانی که آش را هم زدیم و دیدیم کشدار شده است ابتدا ۱۰۰ گرم از کشک را اضافه می کنیم و با مواد مخلوط می کنیم تا به خورد کل محتوای آش برود.
– آش که به طور کامل آماده شد و جا افتاد، آنرا در ظرف مورد نظر می کشیم و با پیاز داغ کنار گذاشته شده و نعنا داغ یا سیر داغ تزئین می کنیم. همین طور از ۱۰۰ گرم باقی مانده کشک نیز برای روی تزیین آش استفاده می کنیم.
آش بادمجان بدون گوشت
توجه داشته باشید که اضافه کردن گوشت گوسفندی علاوه بر اینکه آش را خوشمزه تر می کند باعث می شود که آش شما غلیظ تر و کشدار تر شود. البته اگر می خواهید این آش را بدون گوشت درست کنید کافیست گوشت را از مواد لازم حذف کنید، روش پخت آش تفاوتی ندارد فقط باید مراحل مرتبط به گوشت را از دستور حذف کنید.
نکات پخت آش بادمجان
- در طرز تهیه آش بادمجان بروجردی از آب قلم به جای آب استفاده میشود. در آش بروجردی، بادمجان با سیر، خرد و سرخ میشود و بعد از اضافه شدن آب قلم و پختن، آن را له میکنند و به مواد دیگر میافزایند.
- برخی به مواد آش خود برنج و یا عدس اضافه می کنند که کاملا اختیاری و بسته به ذائقه شماست.
- پیاز داغ یکی از طعم دهنده های اصلی آش است که هر چه بیشتر باشد آش طعم بهتری دارد.
- اگر زمان برای جا افتادن آش ندارید گوشت پخته و بادمجان را جدا کرده داخل ظرفی با گوشتکوب خوب بکوبید حالت ریش ریش که پیدا کرد به آش بیفزایید.
- در پخت این آش به جای آب گوشت میتوانید از عصاره گوشت استفاده کنید.
- در اضافه کردن نمک به آش ها دقت کنید زیرا کشک نمک زیادی دارد.
مقالات آشپزی بیشتر بخوانید:
- طرز تهیه آش رشته مخصوص و خوشمزه
- طرز تهیه آش ماست خوشمزه و مخصوص
- طرز تهیه آش دوغ ، غذای محلی اردبیل
- طرز تهیه آش گوجه فرنگی مخصوص و خوشمزه
- طرز تهیه آش اسفناج مقوی به روش های مختلف
- شله مشهدی ، اصیل ترین غذای مشهد
- طرز تهیه ته چین مرغ ، غذایی مجلسی و لذیذ | Tahchin
- طرز تهیه چکدرمه ، غذای مشهور و لذیذ ترکمنی
- طرز تهیه یخنی گوشت ، خورشت لذیذ درگزی
- یخنی مرغ ، غذای اصیل و خوشمزه درگزی